Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På agendan stod en statusuppdatering av länets totalförsvarsberedskap men I21:s regementschef Jonas Karlsson (t v) fick mest frågor om vad ett svenskt Natomedlemskap skulle betyda för länet. I mitten landshövding Berit Högman och till höger Sollefteås kommunalråd Johan Andersson (C). Foto: Sebastian von Eichwald SVT

Regementet i Sollefteå påverkas inte av ett svenskt Nato-medlemskap

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen kom uppgifter till Expressen om att Sverige kommer skicka in sin ansökan redan på måndag – något som i så fall skulle kunna komma att påverka regementet i Sollefteå.

På torsdagen framträdde regementschefen Jonas Karlsson tillsammans med kommunpolitiker och landshövding för att prata totalförsvar i länet – men han var fåordig om vad ett eventuellt svenskt Nato-medlemskap skulle betyda i Västernorrland.

Både Finlands president och landets premiärminister meddelade under torsdagen att de vill att landet ansöker om Nato-medlemskap. Kort därefter gick alltså Expressen ut med att en svensk medlemsansökan också är mycket nära förestående.

Överste Jonas Karlsson, Sollefteå kommuns centerpartistiska kommunalråd Johan Andersson och landshövding Berit Högman samlades under torsdagen på det återinvigda regementet.

Kommunrepresentanter

Tillsammans med representanter från länets alla sju kommuner samt från Länsstyrelsen Västernorrland diskuterades diskuterades länets totalförsvar.

Om hur läget ser ut beträffande I21:s återetablering sa Jonas Karlsson:

– Jag tycker att vi på de här tre månaderna kommit betydligt längre i förberedelserna än vad jag hade förväntat mig. Vi ligger enligt vår tidsplan, att ambitionen är att vi ska kunna dra igång våra värnpliktsutbildningar i Sollefteå och Östersund som vi har planerat, det vill säga efter sommaren.

Men frågan på mångas läppar just nu är om Sverige kommer ansöka om Nato-medlemskap. I händelse av det kan I 21 komma att påverkas.

Självständig bataljon

Förbandets huvudsakliga uppgift nu är enligt Kungliga krigsvetenskapsakademien att agera som en självständig bataljon och skydda Nato-förband som ska ta sig från Norge, till eller genom Sverige.

– Men det är precis samma situation som det var innan. Vi hade ett värdlandstödsavtal redan då, säger överste Jonas Karlsson.

I klippet berättar han mer om hur ett svenskt Nato-medlemskap skulle kunna komma att påverka regementet i Sollefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.