Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kulturminister Amanda Lind, (MP), presenterade regeringens höstbudget idag på Konsertteatern i Sundsvall. I budgeten finns pengar till vårdskulden, en höjning av statsbidragen och ökat stöd till kommuner som har det tufft Foto: SVT

Regeringens höstbudget – höjda statsbidrag och stöd till utsatta kommuner i länet

Uppdaterad
Publicerad

Innehållet har ju redan delvis presenterats, men idag tog regeringen ett samlat grepp för att lägga fram innehållet i budgeten för nästa år. Ministrar på olika platser i landet – i Sundsvall var det kulturminister Amanda Lind som gick igenom förslagen.

Pengar för att betala vårdskulden, alltså operationer och annat som skjutits upp på grund av pandemin, en permanent höjning av statsbidragen till regioner och kommuner och så ett extra stöd till kommuner i landet som har det tufft.

Det var – förenklat – innehållet i dagens stora budgetpresentation.

Lind på hemmaplan

Utfallet för Västernorrland fick Amanda Lind (MP) ta hand om. På Konsertteatern i Sundsvall berättade hon om de stora dragen i regeringens förslag.  Årets budget har beskrivit som expansiv och innehåller reformer för 74 miljarder – pengar som krävs för att återstarta hela landet efter den utdragna pandemin, anser regeringen.

I Västernorrland landar 218 miljoner av dessa pengar. 
Runt 140 miljoner satsas för att hjälpa regionerna att beta av en växande vårdskuld, ett stöd som är riktat mot 2022.

Statsbidragen höjs – permanent

Höjningen av statsbidraget är däremot permanent, och Region Västernorrland kan räkna hem en ökning på 56 miljoner kronor, plus nio miljoner till kollektivtrafiken och 12 miljoner till regional utveckling.

Kommuner som Ånge och Sollefteå, som dragit ett tungt lass med kostnader för flyktingmottagning de senaste åren, ska kunna få ett nytt stöd.

Stöd till idrott och kultur

Tidigare har ju kulturministern berättat om de 1,3 miljarder som vikts för att få igång kultur- och idrottslivet i  Sverige. 
400 miljoner ska gå till idrottsklubbar runt om i landet som på olika sätt har drabbats av pandemins effekter.

Nu återstår bara att se OM stöd finns i riksdagen för regeringens budget. Både Centern och Vänsterpartiet har ju ställt olika krav för att rösta för det här förslaget.

Se och hör Amanda Lind i klippet

 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer