Visa alla (3)
Visa alla (3)

Täta kontakter på toppnivå via Facebook

Uppdaterad
Publicerad

Möten har gjorts upp och ministern har hållits informerad. Sammanlagt är det 28 sidor med med hemliga facebook-kontakter som skett mellan Härnösands kommun och regeringen.

SVT Västernorrland har tagit del av en omfattande kommunikation mellan kommunalrådet Fred Nilsson i Härnösand och migrationsdepartementet om flyktingbåten Ocean Gala. Trots att det under kontakterna fattas beslut om möten och att migrationsministern ska hållas informerad har handlingarna emellertid inte diarieförts.

Täta kontakter på Facebook

Kontakterna mellan Härnösands kommun och departementet har skett via Facebook.

– Jag kan inte svara på varför handlingarna inte diarieförts. Kontakter som sker via Facebook och som uppenbart är oväsentliga för ett ärendes gång behöver inte diarieföras men jag vet inte vilka bedömningar som gjorts i det här fallet. Möjligen kommer vi att göra en ny prövning och diarieföra senare, säger kanslirådet Charlotte Mattsson vid justitiedepartementet.

Migrations- och asylfrågor hanteras av justitiedepartementet och i det aktuella fallet har facebook-kontakterna skett mellan Fred Nilsson i Härnösand och den politiskt sakkunniga Elin Almqvist. Kontakterna om Ocean Gala inleddes redan i februari när det börjar ryktas om att ägarna till Ocean Gala sneglar på Härnösand som tänkbar ankringsplats för fartyget

Ocean Gala på regeringsnivå?

Fred Nilsson skriver i mars: ”Är frågorna om mass-asylboenden på kryssningsfartyg uppe för reflektion på regeringsnivå?”

Elin Almqvist svarar: ”Jo, det är uppe. Fortsätt gärna att rapportera. Jag ser till att vidarebefordra till Morgan”

Morgan är i sammanhanget migrationsminister Morgan Johansson som på det här sättet hålls informerad om händelserna i Härnösand genom inofficiella kanaler. Det är dessa kanaler och innehållet i kontakterna som norska ägarna bakom Floating Accommodation och Ocean Gala nu vill att polisen ska granska.

– Det försiggår kommunikation i kanaler som inte är kommunens vanliga, bland annat genom Facebook messenger till centralt placerade personer i Sveriges regering och andra. Och det verkar som om den kommunikationen är koordinerad, säger Kjell Tandberg till SVT.

Beskyllning om lagbrott

Han menar att det kan röra sig om olagliga kontakter men förklarar inte närmare på vilket sätt det kan röra sig om lagbrott; om det rör kontakterna på ministernivå, utebliven diarieföring eller något annat är inte närmare klarlagt från Tandbergs sida.

Floating Accommodation har också överlämnat dokumentation till polisen men polisen uppger för SVT att någon grankning av materialet inte kommer att göras förrän efter semestrarna.

SVT har tagit del av Facebook-kontakterna via justitiedepartementet. Det rör sig om 28 sidor med kontakter via messenger och Fred Nilsson frågar vid flera tillfällen om han ska fortsätta mata departementet med information. Han blir då uppmuntrad att fortsätta. Fortsätt rapportera, skriver Elin Almqvist varvid deras kontakter om flyktingbåten fortsätter i en vänskaplig och ofta lätt ton.

Bokade möte via Facebook

Den 11 mars får Fred Nilsson besked via Facebook att han bokats in på ett möte med statssekreteraren. Efteråt tackar Fred Nilsson för mötet och att han fick tillfälle att som han skriver,  ”surra lite med Lars”.

Kontakterna har skötts privata Facebook-konton och SVT Västernorrland har sökt Elin Almqvist för att fråga varför hon inte diariefört kommunikationen som uppenbart rört hennes tjänsteuppdrag som politisk sakkunnig. Departementet meddelar dock att hon har semester och inte bör störas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylbåtens krokiga färd

Mer i ämnet