Regeringskansliet i fruktbluff

Uppdaterad
Publicerad

Den ekologiska fruktkorgen var en bluff. Regeringskansliet fick betala fullt pris för äpplen, päron och apelsiner som innehöll bekämpningsmedel.

Nu utreds en misstänkt fruktbluff av polis och åklagare sedan ett fruktföretag, med filial bland annat i Sundsvall, tros ha lurat stora kunder på att leverera mindre frukt än avtalat och att levera vanlig frukt under förespegling att det rörde sig om ekologisk frukt. I december anmäldes företaget av Livsmedelsverket till åklagare för misstänkt bedrägeri och i dagarna har en förundersökning inletts.

– Vi granskar företaget just nu och det kan bli aktuellt med en åtalsanmälan men vi har inte bestämt något ännu, säger Marie Edlund, livsmedelsinspektör på Sundsvalls kommun.

Fruktfusket

Kontor runt om i landet

På ena sidan i den här härvan står stora delar av statsförvaltningen som kan ha lurats på miljonbelopp och på den andra sidan det rikstäckande fruktföretaget som specialiserat sig på att leverera frukt till just staten och storföretag. Företaget har huvudkontor i Knivsta men har ett nät av filialer runt om i landet. Där staten har stora arbetsplatser har också fruktföretaget etablerat sig. Företaget har sedan lagt låga anbud när staten upphandlat frukt till sina anställda.

– Det som företaget gjort sig skyldig till är mycket allvarligt och ett flagrant brott mot livsmedelslagstiftningen. De har dels fuskat med vikterna på det som levererats till kunderna. Dels har man levererat konventionell frukt som ekologisk. Då ska man veta att priset på ekologisk frukt ofta är dubbelt så högt, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Fusk med ”eko”-märkning

Listan av statliga myndigheter som kan ha lurats är lång: Regeringskansliet, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Bolagsverket, Trafikverket, Skatteverket, Kriminalvården, Läkemedelsverket, Mittuniversitetet, Västra Götalandsregionen och Göta hovrätt är några i raden. Till och med Livsmedelsverket som är tillsynsmyndighet för fruktbranschen tillhör de som lurats.

Samtidigt är det Livsmedelsverket som upptäckt och utrett den misstänkta fruktbluffen. Enligt Livsmedelsverkets utredning har företaget regelmässigt levererat för lite frukt i sina fruktkorgar och sagt sig leverera ekologsik frukt som visat sig vara helt vanlig frukt.

Lurade på miljonvärden

Fruktkorgarna har vidare innehållit 5 procent för lite frukt, vilket kan tyckas lite, men eftersom det rört sig om en regelmässig avvikelse har företaget sammantaget lurat sina kunder på 67 ton, menar Livsmedelsverket. Det motsvarar en miljon kronor i värde.

Hur mycket företaget tagit in på att debitera ekofrukt är mer oklart, men ekologisk frukt är vanligen dubbelt så dyr som den vanliga frukt företaget verkar ha levererat.

Regeringskansliet lurat

Regeringskansliet tillhör den långa rad av myndigheter som lurats när de upphandlade frukt till sina anställda i augusti förra året. När en av regeringskansliets fruktkorgar analyserades av labbet innehöll sju av 15 prover otillåtna pesticider som inte får förekomma i ekologisk frukt. I fruktkorgen fanns rester av boskalid, bifentrin, imazlil och en rad andra bekämpningsmedel.

I augusti gjorde regeringskansliet en upphandling av ekologiska fruktleveranser till kontoret. Fyra anbud kom in varav fruktföretaget lade det lägsta med 15,10 kr per kilo frukt. Det var två kronor lägre än näst lägsta anbud. Samtliga övriga anbudsgivare har lagt anbud som samtliga ligger runt 17 kronor per kilo.

”Inga kommentarer”

SVT har varit i kontakt med fruktföretagets vd om anklagelserna mot hans företag. Verksamheten har vuxit snabbt på några få år och omsatte nära 75 miljoner i senaste bokslutet. Företaget vill dock inte uttala sig om bedrägerianklagelserna.

– Jag har inget att kommentera. Vi får se vad Livsmedelsverket och åklagaren kommer fram till, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fruktfusket

Mer i ämnet