Foto: Jack Mikrut, TT

Region Västernorrland krävs på 5,5 miljoner i böter

Publicerad

Region Västernorrland köpte in stafettläkare för mångmiljonbelopp utan upphandling. Nu krävs regionen på 5,5 miljoner i upphandlingsavgift av Konkurrensverket.

Det är fyra norrlandslandsting, Jämtland Härjedalen, Norrbotten, Västernorrland och Västerbotten, som gjort otillåtna direktupphandlingar av bemanningspersonal. Nu krävs de på mellan 3,5 till 5,5 miljoner kronor vardera i böter/upphandlingsskadeavgift av Konkurrensverket.

– Otillåten direktupphandling är en allvarlig överträdelse av upphandlingsreglerna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett pressmeddelande.

I sitt försvar har regionerna tidigare sagt att det brådskade, medan Konkurrensverket svarat att det snarast handlat om dålig planering.

778 miljoner kronor

Det sammanlagda värdet av direktupphandlingarna uppgick till närmare 778 miljoner kronor. Konkurrensverket vänder sig nu till förvaltningsrätterna i Luleå, Härnösand och Umeå och kräver att de fyra landstingen döms att betala böter/upphandlingsskadeavgift enligt följande: Jämtland Härjedalen 3,5 miljoner, Norrbotten 4 miljoner, Västernorrland 5,5 miljoner och Västerbotten 4,2 miljoner kronor.

– Att hamna i ett avtalslöst tillstånd är inte bra. Särskilt när det handlar om komplicerade anskaffningar är det viktigt att planera och organisera sina upphandlingar på ett sådant sätt att man kan annonsera dem i god tid, säger Rikard Jermsten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer