Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stora utmaningar väntar Regionen inför den kommande vaccinationen mot Covid-19. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Region Västernorrland rustar för vaccination

Publicerad

Inför den kommande vaccinationen mot covid-19 förbereder sig Region Västernorrland för att klara av hantering och distribution av olika vaccin. Hör Region Västernorrlands projektledare för covidvaccinationen berätta om utmaningarna i klippet.

Karin Sellgren är projektledare för Regionens covidvaccination och provtagning och ingår i den arbetsgrupp som tillsammans med Folkhälsomyndigheten planerar massvaccinationen i Västernorrland. Hon har precis avslutat ett möte där riktlinjer har dragits upp gällande distributionen av vaccin i länet när det väl kommer.

– Vi har kommit ganska långt när det gäller distributionsflödet. Vi vet på ett ungefär hur det ska gå till. Vi ska lämna information till Folkhälsomyndigheten idag om hur vi vill ha vaccinet levererat till Västernorrland så vi är ganska långt gånget i den frågan, säger Karin Sellgren.

Olika hantering

Det skiljer stort mellan de olika vaccin som är aktuella. Ett vaccin ska förvaras i minus 80 grader, ett annat i minus 20 medan ett tredje ska förvaras i kyl. Klart står att det vaccin som kommer först ska mellanlanda i Umeå innan det skickas vidare till de norra regionerna. Utmaningar finns också vad gäller förberedelser av de olika vaccinerna.

– En del av de här vaccinerna ska blandas, en del ska inte det och det är en hel del hantering kring förberedelseberedningen av vaccinerna. Sedan är det så att när vi väl har börjat bereda vaccinet så har det en mycket begränsad hållbarhet. Vi har väldigt lite tid på oss att göra sticket och leverera vaccinet.

Oklart antal doser

Det finns en prioritering satt av Folkhälsomyndigheten som säger att invånare över 70, de inom riskgrupper och samhällsviktig personal ska vaccineras först. Efter det vuxna över 18 år. Västernorrland kommer att få 2,8 procent av Sveriges totala vaccindoser men det är oklart hur många doser det handlar om.

– Det är ingen som riktigt vet hur många doser det kommer till Sverige. Det beror helt på när vaccinerna blir godkända, säger Karin Sellgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet