Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör barnmorskan Magdalena Elfving berätta om fördelar och risker med vattenförlossning Foto: SVT

Region Västernorrland ska erbjuda vattenförlossningar -”En trend just nu”

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler blivande mammor efterfrågar vattenförlossning, något som hittills bara erbjuds inom ett fåtal regioner i Sverige.

– Vi hoppas kunna sätta igång i höst, säger Magdalena Elfving, barnmorska i Region Västernorrland.

För fem år sedan erbjöd endast ett sjukhus i Sverige vattenförlossning, rapporterar Sveriges radio. Just nu finns möjligheten i åtta regioner och ytterligare nio kommer införa metoden – bland annat Västernorrland.

– Det finns en efterfrågan hos kvinnorna och forskning visar att det finns fördelar gällande bland annat smärtlindring, säger Magdalena Elfving.

Finns flera fördelar

Magdalena Elfving menar att det inte finns några särskilda risker med att föda i vatten. Däremot måste personal utbildas.

Fördelarna att föda i vatten är att det kan ge smärtlindring till kvinnan. Forskning visar även att det kan ge färre grad 2-bristningar.

– Det ger färre interventioner. Det gynnar det normala förloppet och att vi inte behöver vara där och påverka, säger Magdalena Elfving.

Personalen behöver utbildas

Förhoppningen är att den första vattenförlossningen ska ske i Sundsvall redan i höst. Därefter kommer förlossningen på Örnsköldsviks sjukhus också erbjuda möjligheten att sätta sitt barn till världen i vatten.

– Det krävs lite planering med införskaffande av pool eller badkar och så behöver personalen gå en utbildning på några dagar.

I klippet berättar Magdalena Elfving mer om fördelar och nackdelar med att föda i vatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer