Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Satsningar på lönehöjningar för personalen och på barn- och ungdomspsykiatrin blir prioriterade, säger regionrådet Glenn Nordlund (S). Foto: SVT

Till slut: Regionens budget klubbad

Uppdaterad
Publicerad

S, M och C får styra majoriteten med sin egen budget de kommande fyra åren.

Det står klart efter att majoritetens ekonomiska förslag klubbats igenom vid Regionfullmäktige på onsdagen.

– Vi står inför två år med stora underskott som måste hanteras, säger regionstyrelsens ordförande Glenn Nordlund (S) till SVT Västernorrland.

Region Västernorrlands majoritet lade fram sin budget för regionfullmäktige under onsdagen – och den klubbades igenom.

SVT Nyheter Västernorrland har tidigare rapporterat om innehållet i budgeten, som bland annat innefattar lönesatsningar, krispaket och personaljakt, som sätt att komma till ordning med vårdkrisen.

Budgeten i korthet

Region Västernorrlands budget i korthet: 

• Regionen har fortfarande landets högsta kostnader för att hyra in personal och 2023 räknar man med att 450 miljoner kronor kommer att krävas för att betala den notan.

• Specialistvården får dra åt svångremmen – 150 miljoner ska kapas i kostnaderna.

Omsätter totalt elva miljarder

Samtidigt har det nya politiska styret lovat att Sundsvalls sjukhus ska slippa både sparpaket och omorganisationer nästa år. Den ökande inflationen skapar också bekymmer – den gör nämligen att kostanden för de pensionärer regionen ansvarar för ökar kraftigt.

Totalt omsätter regionens verksamhet elva miljarder kronor, och merparten går åt till personalkostnader.

Under onsdagen beslutade fullmäktige att godkänna ett budgeterat underskott med minus 380 miljoner nästa år och minus 319 miljoner för 2024.

Hör Glenn Nordlund (S) om de viktigaste satsningarna i budgeten i videon

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.