Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Vaccinationsintyg utfärdade av Regionen kan vara ogiltiga vid utlandsresor. Foto: Rick Bowmer/TT

Region Västernorrlands uppmaning: Lita inte på vaccinationsintygen

Publicerad

Inför semestern har personer som vaccinerats efterfrågat intyg för att kunna resa utomlands. Enligt vaccinationssamordnare Karin Sellgren är det dock inte säkert att myndigheterna i det land man tänkt resa till godkänner vaccinationsintyget.

Det är flera som hört av sig till Regionen och begärt ut vaccinationsintyg på engelska för att kunna resa utomlands. Intyget kostar 500 kronor – men det är inte säkert att det är giltigt.

– Det har börjat komma in en del sådana förfrågningar och vi har utfärdat det första intyget på engelska. Men det är viktigt att lyfta att vi inte vet om intygen duger någonting till. Det är ju länderna man eventuellt tänker resa till som bestämmer om de godtar det intyget eller inte.

Covidbeviset ska fungera

Istället uppmanar Karin Sellgren att invänta Covidbeviset som EU-kommissionen nyligen godkände. Covidbeviset gör det möjligt att resa inom Europa och väntas gå att beställa via E-hälsomyndighetens sida www.covidbevis.se från och med 1 juli i år.

– Man ska invänta beviset som E-hälsomyndigheten kommer att utfärda, säger Karin Sellgren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer