Betydligt fler på äldreboenden ska börja testas för coronavirus inom kort uppger biträdande smittskyddsläkaren Helena Palmgren. Foto: SVT

Regionen ändrar provtagningsrutinerna för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland ändrar nu rutinerna för provtagning för cornaviruset.
– Vi prioriterar provtagning av personer som är i behov av vård på sjukhus och personal inom sjukvården och äldreomsorgen med misstänkt covid-19, säger smittskyddsläkare Hans Boman på regionens hemsida.

Beslutet kommunicerades ut under tisdagsförmiddagen.

– Vi har inte möjlighet att testa alla utan behöver prioritera att testa de som är i behov av sjukhusvård som uppvisar symtom på covid-19. Vårdpersonal prioriteras eftersom de är i kontakt med många patienter som tillhör riskgrupper, säger Hans Boman.

Majoriteten drabbas lindrigt

Varför testas då inte alla som kan misstänkas ha covid-19?

– Den stora majoriteten blir lindrigt sjuka och behöver inte sjukhusvård om de drabbas av covid-19 utan har möjlighet att stanna hemma tills symtomen försvinner och risken för smittspridning inte längre finns.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet