Köpte stafettläkare för 310 miljoner – nu kommer böterna

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland har köpt in stafettläkare för mångmiljonbelopp utan upphandling. Nu hotas regionen och tre andra regioner i Norrland av dryga böter på 17,5 miljoner kronor.

I sitt försvar har regionerna sagt att det brådskade, medan Konkurrensverket svarat att det snarast handlat om dålig planering.

I bakgrunden finns en jätteaffär på 310 miljoner kronor som genomfördes utan upphandling och nu överväger Konkurrensverket att kräva regionerna på en så kallad konkurrensskadeavgift.

Dålig planering

I praktiken hade regionerna fyra år på sig att förbereda en upphandling av stafettläkartjänster, men när det gamla kontraktet gick ut vid årsskiftet 2016/2017 hade ingen ny leverantör upphandlats. Trots att någon upphandling inte gjorts har regionerna köpt in stafettläkartjänster för 310 miljoner vilket de försvarat med att det var brådskande och att de behövde tänka på patientsäkerheten.

Konkurrensverket har inte betvivlat att regionerna varit i behov av stafettläkarna men anser ändå att situationen uppstått till följd av dålig planering.

Förvaltningsrätten avgör

Nu blir det förvaltningsrätten som i slutänden avgör ärendet.  I dagarna fick Västernorrland tillfälle att yttra sig till Konkurrensverket innan ärendet ska skickas till rätten för beslut. De fyra berörda regionerna kommer sannolikt att krävas på totalt 17,5 miljoner i konkurrensskadeavgift, varav Västernorrland 5,5 miljoner, för att ha brutit mot upphandlingsreglerna.

Övriga regioner som berörs är Västerbotten, Jämtland och Norrbotten.

Bristande respekt

SVT: Saknas det respekt för lagen om offentlig upphandling?

-  Låt mig säga så här. Det är inte ofta man hör argumentet att det var bråttom och att det var därför man exempelvis bröt mot skattelagen, arbetsmiljölagen eller plan- och bygglagen. Den typen av argumentation kan dock förekomma när det gäller upphandlingsreglerna, säger Malin de Jounge som är enhetschef vid Konkurrensverket.

– Vi ifrågasätter inte att de berörda landstingen behövde köpa in de här läkartjänsterna men det är inte ett argument för att bortse från vad lagen säger.

”Synnerliga skäl”

Sedan februari 2018 har de fyra regionerna nu ett nytt avtal på plats. i Sitt försvar säger de fyra berörda regionerna att det varit tidsödande att få fram det nya avtalet och att de hade synnerliga skäl när de under tiden valde att direktupphandla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.