Foto: SVT, Janerik Henriksson/TT

Region Västernorrland har anlitat flyttfirma med kopplingar till Hells Angels

Uppdaterad
Publicerad

Region Västernorrland har vid fyra tillfällen anlitat flyttfirman Kvalitetsflytt i Sverige AB med säte i Borås. Dolt i företaget finns grov organiserad brottslighet, indrivningar och tungt kriminella.

Det är Borås Tidning som gjort granskningen i en serie artiklar. Enligt BT är Kvalitetsflytt utåt sett ett välskött företag som vuxit snabbt de senaste åren. På ratingsajter rankas bolaget mycket högt med flera goda kundomdömen.

Samtidigt har BT:s granskning visat en annan sida av företaget. Flera anställda på Kvalitetsflytt har kopplingar till kriminella MC-gäng. Kvalitetsflytt har haft Hells Angeles i ryggen som använts som argument vid konflikter med anställda och kunder.

Följer regelverket

– Jag kan inte säga så mycket mer än att vi följer regelverket. Vi har styrdokument för hur vi ska göra vid upphandling av tjänster, säger Henrik Salo, överläkare och AT-chef Region Västernorrland till SVT.

Totalt har BT hittat och identifierat 41 personer som arbetat på företaget de senaste åren. Av dessa är 26 dömda för brott. 22 av dem i närtid. Bland de brottsrubriceringar som förekommer finns mord, mordförsök, drogpåverkade lastbilschaufförer plus hot och förföljelse.

Inga klagomål

– Jag inte hört något från de som fått tjänsterna utförda. Vilket brukar vara bra. Har jag inte hört något har det i regel inte varit några klagomål.

142 000 kronor

Henrik Salo har varit ansvarig vid tre av inköpen. Det fjärde skedde före hans tid som ansvarig. Ersättningen för de fyra tillfällena då Region Västernorrland anlitat firman Kvalitetsflytt har uppgått till totalt 142.600 kronor.

– Jag har inte haft någon anledning att kolla upp huvudmännen bakom just detta företag. Det är bra att media har gjort det i det här fallet. Används skattepengar ska det tåla att granskas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.