Regionen lovar åtgärder: ”Hon har blivit orimligt behandlad”

Uppdaterad
Publicerad

Birgitta Bygdén har blivit felaktigt behandlad. Nu lovar Kollektivtrafikmyndigheten och Region Västernorrland att ersättningfrågan efter hennes fallolycka ska redas ut.

Olyckan inträffade i januari men fortfarande ett halvt år senare har ingen velat ta på sig ansvaret.

Helt fel, menar moderaten Per Wahlberg. Det är inte olycksoffret som skall bevisa vem som gjort fel säger han och tar nu initiativ till att taxibolaget, Din Tur och Kollektivtrafikmyndigheten ska bringa reda i olyckan.

Lovar reda ut ersättningsfrågan

Hon ska dels ha ersättning, dels menar Per Wahlberg att det också kan bli aktuellt att öka kraven på säkerheten vid sjuktransporter. Han anser att säkerhetsbälten i rullstolar är ett relevant krav men också krav på utbildning av chaufförerna.

– Kollektivtrafikmyndigheten ska inleda en ny upphandling av transporter i höst och jag tror att vi måste skärpa kraven så att det som hände Birgitta Bygdén inte inträffar igen, säger Wahlberg som är ordförande i Kollektivtrafikmyndighetens styrelse.

Taxibolaget pekas ut

När det gäller ersättningsfrågan anser han att det är taxibolaget som bär ansvaret. Det var taxibolaget som utförde olycksresan på uppdrag av Kollektivtrafikmyndighetens och Din Tur, menar han.

– Men det innebär inte att det är den drabbade familjen som ska tvingas bringa reda i detta. Man ska känna sig trygg som sjukresenär och händer det något så ska vi internt reda ut vem som bär ansvaret. Man ska inte som sjukresenär skickas runt som en flipperkula mellan olika befattningshavare och myndigheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.