Personal och patientbrist gör att regionen föreslår stora förändringar på Junsele Hälsocentral. Foto: Barbro Sellin, SVT

Regionen planerar för nedskärningar på Junsele hälsocentral

Uppdaterad
Publicerad

Om regionen får igenom sitt förslag på minskade öppettider på Junsele hälsocentral kan både personal och patienter tvingas pendla till Ramsele i höst.

–Jag skulle önska att vi kan ge en god och trygg vård för våra invånare, säger verksamhetschef Helena Rödén.

Region Västernorrland gick under torsdagen ut med ett pressmeddelande om eventuella nedskärningar på Junsele hälsocentral. Inför hösten kan det krävas åtgärder med sänkta öppettider från fem till två dagar i veckan. Anledningen ska vara färre listade patienter och problem med att rekrytera ny personal, då flera går i pension.

– Ska du bemanna två hälsocentraler och en filial kräver det personal för alla tre orter. Jag måste ta hänsyn till både patientsäkerhet och arbetsmiljösituationen för mina medarbetare, säger Helena Rödén, verksamhetschef.

Först en riskanalys

De dagar hälsocentralen planeras vara stängd kan invånarna komma att behöva söka vård i Ramsele istället. Men innan nedskärningen blir ett faktum ska medarbetarna först och främst delta i en patientsäkerhetsanalys. Sedan ska analysen utvärderas.

– I västra har listningsantalet minskat de senaste åren och särskilt i år. Det kan vara att befolkningen minskar i glesbygden eller att de går över till andra hälsocentraler, säger Helena Rödén och tillägger att det är svårt att veta säkert.

Undersöker möjligheter till digital vård

Hon vill inte gå riskanalysen i förväg och säger att de ska titta på eventuella digitala lösningar för att kunna ha öppet. Analysen kommer också klargöra vad det innebär för arbetsbelastningen på Ramsele hälsocentral att ta emot alla patienter från Junsele.

Om stängningen visar sig bli aktuell kommer den vara temporär, pågå under hösten och starta 20 augusti.

– Redan idag åker personalen mellan verksamheterna, men nu måste vi ta reda på vad det innebär mer, säger Helena Rödén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.