Smittskyddsenheten på Region Västernorrland manar till lugn när det gäller coronaviruset. Hör smittskyddsläkaren i klippet. Foto: SVT, TT

Västernorrland rustat för coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Det kinesiska coronaviruset fortsätter att sprida sig även om det fortfarande är Kina och andra delar av Asien som främst drabbats. På Region Västernorrlands smittskyddsenhet är man inte orolig.

Det är bra handhygien som hittills visat sig vara det bästa skyddet mot coronaviruset. Ännu har inga fall rapporterats i Sverige. De misstänkta fallen i Skåne kunde avfärdas under måndagen.

Ingen anledning till oro

– Vi följer utvecklingen och har utarbetat rutiner utifrån nationella rekommendationer. Man behöver inte vara orolig än. Det finns inget som tyder på att det ska bli ett stort inflöde av smittade personer, säger Hans Boman, chef för smittskyddsenheten vid Sundsvalls sjukhus.

Coronapandemin

Strunta i munskyddet

Många människor i Asien bär munskydd. Ännu fler sedan smittan blev känd. Men det är inget som Hans Boman tror på:

– Nä, det kan man hoppa över. God handhygien är alltid bra och det gäller även det här viruset.

I Kina meddelar man att drygt 1 700 nya fall har bekräftats sedan måndagen, vilket innebär att mer än 4 500 personer smittats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet