Regionen Västernorrland ändrar rutinerna – färre provtagningar för covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Från och med nu kommer regionen inte att testa symptomfria hushållskontakter och nära kontaker till bekräftade fall av covid-19.

– När trycket på provtagningen blivit så hårt kan vi inte testa alla, det gör att provsvaren blir väldigt försenade, säger Anna-Lena Lundberg, områdesdirektör för närsjukvård norr – hör henne här.

Region Västernorrland skriver i ett pressmeddelande:

”Den 18 januari upphör vi med provtagning dag 5 av symptomfria hushållskontakter till bekräftat fall av covid-19, samt provtagning av symptomfria nära kontakter till bekräftat fall av covid-19.”

Coronaviruset i Västernorrland

Regionen rekommenderar fortsatt att man testar personer från sex års ålder med symptom som talar för covid-19.

Hör områdesdirektör Anna-Lena Lundberg förklara varför testerna av symtomfria personer upphör i klippet ovan.

Brist på kapacitet

Orsaken till beslutet om färre tester är att det råder kapacitetsbrist i PCR-testningen nu under fjärde vågen.

För personal inom vård och äldreomsorg gäller undantag från de nya rutinerna och man rekommenderas att testas om man varit i kontakt med personer med bekräftad smitta även om de är symptomfria.

Då bör du stanna hemma

1177 skriver på deras hemsida att man ska stanna hemma i sju dagar om du bor med någon som har covid-19 och du själv inte har haft covid-19. Du ska stanna hemma även om du är utan symptom, och även om du är vaccinerad mot covid-19.

Du som har haft covid-19 någon gång de senaste sex månaderna behöver bara stanna hemma om du får symtom. Du behöver inte lämna prov.

Du får veta av vården eller din arbetsgivare om något annat gäller för dig.

Läs mer här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet