Nina Fållbäck Svensson. Foto: SVT, Johan Nilsson/TT

Regionerna i norr kräver ordning på pollenmätningarna

Uppdaterad
Publicerad

Nu skriver regionledningarna i norr till regeringen och kräver beslut om vem som ska ansvara för pollenmätningarna i landet. I väntan på svar står allergiker i Norrland utan pollenrapporter.

– Det är väldigt olyckligt, säger Nina Fållbäck Svensson, förbundsdirektör på Norra sjukvårdsregionförbundet.

Pollenallergiker i Norrland får inte den service som man får i till exempel Stockholm och Uppsala, där Naturhistoriska Riksmuseet regelbundet mäter och rapporterar pollenhalterna. Skälet är att den person som gjorde mätningarna i norr har gått i pension och inte ersatts, och dessutom är det oklart vem som ska finansiera mätningarna.

Fram till årsskiftet fick två av regionerna i norr statligt stöd till mätningarna medan de andra två helt stått för kostnaderna. Sett till hela landet så finns det flera olika modeller på finansiering och organisation. På vissa håll bidrar länsstyrelserna eller staten genom olika departement.

Jämlikhet åt pollenallergikerna

”Det saknas kort sagt en tydligt och övergripande nationell organisation och finansiering av pollenprognosverksamheterna”, skriver Norrlandsregionerna till staten.

Regionerna hänvisar till stora samhällskostnader det innebär om de 20-30 procent pollenallergiker i norr inte får sina pollenprognoser och i stället riskerar bli sjukskrivna. Det handlar om att förutsättningarna ska vara desamma oavsett var man bor i Sverige, menar regionerna som hoppas på snabbt svar på frågan av Lena Hallengren (S) socialdepartement, och Amanda Lind (MP), kulturdepartement.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.