Rejält plus för Sundsvalls kommun – mer pengar till skolan och investeringar i förskolor och äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun gör ett överskott för förra året på minst 330 miljoner – och nu, i början av valåret 2022, aviserar de tre styrande partierna bland annat mer pengar till skolan – men först måste skolorna förklara hur de ska använda pengarna

Den kommunala ekonomin i Sundsvall har kommit på fötter de senaste två åren.  Prognosen visar på ett plus på 330 miljoner, och Bodil Hansson, S, ordförande för kommunstyrelsen tror att det kommande bokslutet kommer visa på ännu bättre siffor.

Ökade skatteintäkter

– Det främsta skälet är att vi har fått fler medborgare i arbetsför ålder så att skatteintäkterna har ökat, säger Bodil Hansson (S), kommunstyrelsens ordförande, men vi har också genomfört ett effektiviseringsarbete  i kommunen. 

– Vi har dessutom en bättre kostnadskontroll i nämnderna än vad vi hade tidigare, lägger hon till.

Investeringar i dagis och idrottslokaler

Så, vad tänker man göra med överskottet?  Ja, det ju förståss samlas i ladorna, men pengar ska nu läggas på  investeringar av olika slag – förskolor, äldreboenden och idrotts- och kulturlokaler. 

Dessutom vill majoriteten, socialdemokrater, vänsterpartiet och centern även lätta på trycket för kommunens skolor.

Bodil Hansson (S) vill satsa på klimatomställningar, sociala insatser och skolan

Mer pengar till skolan

– Antalet elever i de kommunala skolorna har ju minskat och det har inneburit krav att skolorna anpassat kostymen utifrån elevantalet, säger Hansson.

– Men nu behöver vi förbättra elevernas resultuat och vi är beredda på att skjuta till ytterligare pengar, säger Hansson.

Samtidigt skickar hon med en brasklapp:

– Vi måste först få veta att pengarna går till rätt insatser, säger hon. 

Så nu får skolorna tid på sig fram till mars för att redovisa sina planer – och efter det beslutar tar politikerna beslut. 

Det här vill majoriteten genomföra:

– 5 miljoner per år ska gå till arbetet med att utjämna sociala skillnader i kommundelar, bland andra  Nacksta, Bredsand, Ljustadalen och Skönsberg.  Pengarna ska användas för insatser för barn och unga i riskzon och är tänkt att stärka kontakterna mellan elever, föräldrar och skola

– 15 miljoner ska gå till att åtgärder för att få arbetslösa i arbete. Tanken är att komma bort från beroende av försörjningsstöd ( det som tidigare hette socialbidrag )

– 20 miljoner ska gå till kommunens klimatomställning. Fler ska lockas att välja kollektivtrafiken, kommunens fordon ska vara eldrivna och laddninsmöjligheter ska byggas ut i hela kommunen.

– Skolorna ska redvisa en plan för sina behov – senast i mars. Därefter tar politikerna beslut.

Siffrorna gäller för 2022 till 2024

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.