Rekord för sommarturismen i Höga Kusten

Publicerad

Antalet gästnätter i Höga Kusten ökade med nära 30 procent i somras till 335 000 – nytt rekord. Orienteringstävlingen Oringen med Örnsköldsvik som centralort var en stor bidragande faktor.

Tillväxtverket har nu presenterat årets statistik över kommersiella övernattningar under sommarmånaderna juni, juli och augusti. Det totala antalet i landet låg på 27,6 miljoner, vilket var samma som i fjol. I reda pengar innebar det närmare åtta miljarder kronor i intäkter för hotell, campingar och vandrarhem.

Ökat åtta år i rad

Västernorrland ökade ett par procent, från 515 000 till 524 00, men i Höga Kusten, de fyra ångermanländska kommunerna, låg ökningen på hela 29 procent. Destinationen noterade exakt 334 997 gästnätter vilket är mest någonsin. Dessutom har sommarturismen ökat åtta år i rad.

Under vecka 28 invaderades Höga Kusten av 20 000 orienterare, vilket har spelat in.

Orienterare hittar tillbaka

– Vi upplever att O-Ringen Höga Kusten har hjälpt oss att nå ut med vårt varumärke i ännu större grad än tidigare och vi räknar med att se evenemangseffekter även kommande år, när tävlande väljer att återvända för att uppleva ännu mer av det destinationen har att erbjuda, säger Peter Holmqvist, vd för Höga Kusten Destinationsutveckling.

Antalet utländska gästnätter låg i Höga Kusten på 65 704, vilket var en ökning med 5,1 procent från 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.