Annelie Ringbro är sektionschef på Arbetsförmedlingen i Timrå. Det senaste åren har arbetslösheten bland unga i kommunen sjunkit med drygt fyra procentenheter. – Det är en jätterolig utveckling, säger hon.

Rekordlåg arbetslöshet bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten bland unga har inte varit så låg på 10 år – antalet inskrivna arbetssökande är nära hälften så många som som för fem år sedan.

Rapporten från Arbetsförmedlingen tecknar en ovanligt ljus bild när det gäller arbetslösheten för ungdomar mellan 18 till 24.

Antalet arbetlösa unga har inte varit så lågt på ett decennium och antalet registerade som arbetssökande är nära nog hälften jämfört med för fem år sedan då runt 100 000 unga inskrivna som arbetslösa.

Timrå i framkant

I länet har Timrå i flera år legat i framkant när det gäller arbetet med ungdomsarbetslösheten.

Bara det senaste året har antalet unga utan jobb sjunkit med drygt fyra procentenheter.

– Det är jätteroligt, säger Annelie Ringbro, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Timrå, och  menar att det är ett resultat av ett nära samarbete mellan AF, kommunen, skolorna  och näringslivet.

– Vi klarar inte det här själva säger hon, vi behöver samarbeta med andra aktörer.

Småskaligt

Småskaligheten i Timrå, de korta beslutsvägarna, det är en klar fördel, tycker hon.

Lou Engström på förmedlingen i Timrå jobbar specifikt med just ungdomar.

– Utbildning är A och A säger hon, och menar att de som inte har någon form av gymnasieutbildning har det betydligt tuffare på arbetsmarknaden. 

När hon träffar en ung arbetssökande utan gymnasiekompetens är en av de första åtgärderna att få iväg den sökande till en studievägledare.

I sitt jobb följer hon sina klienter nära och under lång tid:

– Jag har kontakt nästan dagligen med mina ungdomar, berättar Lou Engström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.