Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden. Foto: Privat

Rekordmånga i länet söker skuldsanering

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare har så många i länet ansökt om hjälp med skuldsanering som de senaste åren. Under första halvåret 2018 rör det sig om 268 personer, mer än en fördubbling jämfört med för två år sedan.

Under första halvåret 2016 ansökte 117 västernorrlänningar om skuldsanering. Ett år senare var siffran hela 282 och i år låg den på 268.

– Det beror framför allt på att det skedde en lagstiftningsförändring i slutet av 2016 där man bland annat gjorde det lättare att ansöka och genomföra en skuldsanering. Framför allt har man fått två avbetalningsfria månader och Kronofogden står också för en betaltjänst så det blir lättare att betala in sina pengar till de som ska ha, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden i Sverige.

SVT: Vad innebär det här för er del?

– Naturligtvis en ökad mängd ansökningar och vi har just nu lite väntetid hos de som ansöker.

För att klara det ökade trycket har Kronofogden fått 20 miljoner kronor extra per år i anslag från regeringen åren 2017–2019. Men trots det är handläggningstiden cirka nio månader.

SVT: Är det en bra förändring?

– Ja, vi vet att det finns ett uppdämt behov bos många människor som kanske har varit kunder hos Kronofogden en längre tid och behöver helt enkelt komma ur den situationen och få en ekonomisk rehabilitering, säger Per-Olof Lindh. 

Nästan 37 000 personer i landet har en pågående skuldsanering.

Läget i kommunerna

Antal som behöver skuldsanering. Första halvåret 2016+2017+2018

Västernorrland 117 282 268

Härnösand       8 28 30

Kramfors         16 16 28

Sollefteå            7 23 27

Sundsvall         48 128 109

Timrå               10 18 14

Ånge                11 7 16

Örnsköldsvik    17 62 44

Tre viktiga faktorer

En analys som Kronofogden publicerade i juni 2018 visar att framför allt tre faktorer påverkar möjligheten att få skuldsanering.

  1. Budget- och skuldrådgivning. Sannolikheten att beviljas skuldsanering ökar om den sökande fått hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare. Av dem som tog hjälp fick 72 procent sin ansökan beviljad. För dem som inte tog hjälp var motsvarande siffra 48 procent.
  2. Orsak. Det framgår också att orsaken till betalningsproblemen har stor betydelse. Skuldsättning på grund av sjukdom, skilsmässa eller arbetslöshet innebär större sannolikhet att få skuldsanering än överkonsumtion eller andra orsaker, exempelvis spelmissbruk.
  3. Ålder. Äldre personer får skuldsanering oftare än yngre. Bland 65-åringarna fick 83 procent sin ansökan beviljad. Motsvarande siffra för 25-åringarna var 21 procent.

Det finns också faktorer som har mycket liten eller ingen påverkan alls på beslutet om skuldsanering, till exempel inkomst, var i landet personen bor och skuldernas storlek. Framför allt har skuldernas storlek mindre betydelse än många tror.

Källa: Kronofogden

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.