Banrekord i tuffa ultraloppet

Uppdaterad
Publicerad

Snabbast bland damerna i High Coast Ultra, 129 kilometer, var Härnösandslöparen Johanna Bergman på imponerande tiden 15 timmar. Segern i herrklassen gick till Patrik Wikström från Dorotea.

– Jag är jättenöjd. Förutom längden är det kuperingen och det tekniska underlaget som gör den här ultran så tuff. Och i år var det dessutom blött och halt,  sa Johanna Bergman som springer för Öbacka LK.

– De sista tre milen var det tuffaste jag har varit med om, sa herrsegraren efter målgången på lördagseftermiddagen. Då hade Patrik Wikström, 23 år,  satt banrekord med en tid strax under 14 timmar.

Även Johanna Bergmans tid på drygt 15 timmar var banrekord för damerna och gav en delad tredjeplats i totalen. I 75-kilometersklassen stod Klas Johansson, Vegan Runners IK, och Skellefteålöparen Stina Höglund som segrare.

Kuperad terräng

Nio på lördagsmorgonen gick startskottet för de som valt att springa ”bara” 7,5 mil.  Redan vid midnatt hade de som skulle springa längst, 129 kilometer, startat från torget i Örnsköldsvik.

High Coast Ultra är ett av de tuffaste så kallade ultratrailloppen i Sverige. Med en sträckning längs Höga kusten innebär det en kuperad terräng och den totala stigningen under det över tolv mil långa loppet är 3678 höjdmeter.

Rekormånga starter

Det är tredje året loppet arrangeras och deltagarantalet har nått rekordhöjder och löparna kommer från hela Sverige för att utmana sig själva. Totalt i båda loppen är det 100 löpare till start.

De tävlande följer sedan Höga kusten-leden och det är en varierad bana som också går genom Slåttdalsskrevan i Skuleskogens nationalpark.

Tufft parti

Enligt arrangörerna är löpningen upp mot skrevan det tuffaste partiet med extremt tekniskt löpning. Det handlar om rötter, berghällar och många höjdmeter upp och ner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.