-Västernorrland har kommit in i fasen med snabb smittspridning sent, medan många andra regioner nu nått en platå, säger Hans Boman, smittskyddsläkare i region Västernorrland. Foto: Mikael Fritzon/ TT / SVT

Rekordstor smittspridning i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Västernorrland är hårt drabbat av coronasmitta just nu. Sjukvården är ansträngd och kurvan för antalet smittade är fortsatt på uppåtgående.

– Vi ser stora skillnader i länet där Timrå och Sundsvall sticker ut med mycket högre incidens än övriga länet, säger Hans Boman, smittskyddsläkare.

Sett till antalet sjuka i covid-19 per 100 000 invånare, ligger Västernorrland  i topp i landet med 491 fall per 100 000 invåndare. Det enligt Folkhälsomyndighetens statistik för vecka 48.

Det är enligt Sundsvalls tidning den högsta siffra som Folkhälsomyndigheten uppmätt i någon region hittills under coronapandemin.

Coronaviruset i Västernorrland
Foto: SVT design

Många orsaker

Vad det beror på är svårt att säga.

– Västernorrland har kommit in i fasen med snabb smittspridning sent, medan många andra regioner nu nått en platå eller till och med passerat toppen, säger Hans Boman smittskyddsläkare.

Värst är det i Sundsvall och Timrå enligt honom.

– Det vi ser är en allmän smittspridning, snarare än klusterutbrott, säger han.

Under vecka 48 analyserades 7000 prover och av dem var 1203 positiva.

Sex dödsfall

De två senaste dygnen har det rapporterats in ytterligare sex dödsfall och antalet döda på grund av covid-19 uppgår nu till 155 personer. Länets sjukhus vårdar för närvarande 70 personer som smittats av corona.

Väntar på effekten av lokala råd

Smittläget förändras relativt snabbt. För fem veckor sedan hade Västernorrland lägst smittspridning i landet, nu ligger länet i topp. Hans Boman tror att kurvan ska plana ut.

– Det har snart gått tre veckor sedan de lokala råden infördes och vi förväntar oss att märka en effekt av dessa inom kort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet