Rekordvinst för SCA – nedläggningen av Ortviken bidragande faktor

Publicerad

SCA gick med rekordvinst 2021 – 9,1 miljarder. En av orsakerna till det var nedläggningen av tryckpappersverksamheten på Ortviken i Sundsvall.

– Vi har kunnat använda den ved som gick in där till att producera förpackningspapper och massa, säger företagets vd Ulf Larsson.

Under fredagen presenterade SCA sin bokslutsrapport och meddelade att resultatet för 2021 var det bästa någonsin.

– Vi har haft ett väldigt bra utfall vad gäller kostnader, produktivitetsförbättringar och annat som vi kontrollerar själva så det känns väldigt fint, säger Ulf Larsson, vd.

Han meddelar också att avvecklingen av tryckpappersverksamheten på Ortviken var bra rent resultatsmässigt. Veden som gick in där har kunnat användas för annat, som gynnat företaget.

Positiv inför framtiden

Trots nedläggningen av Ortviken framhåller Ulf Larsson också att man satsar i Västernorrland.

– Det betyder att det finns en bra framtidstro. Vi håller just nu bland annat på att investera 1,5 miljarder i ökad massatillverkning på Ortviken och nästan 1 miljard på Bollsta sågverk för ökad kapacitet och kvalitetsutfall, säger han.

I klippet hör du Ulf Larsson berätta mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.