Rektor: Kravet på legitimation eldar på lärarbristen

Publicerad

Många skolor i länet letar fortfarande efter lärare inför höstterminen. Och kravet på legitimation har eldat på lärarbristen i glesbygden – det menar rektorn för Ådalsskolan i Kramfors.

Lärarbristen blir allt mer påtaglig i Västernorrland – det vittnar kommunernas rekryterare om. Det är svårare att tillsätta tjänsterna och vakanserna är fler jämfört med samma tid i fjol.

Peyman Vahedi är rektor på Ådalsskolan i Kramfors. Han är mitt uppe i pusslandet med tjänster och behörigheter – och det är ett pussel som blir allt svårare att lägga.

– I dagsläget är det akut brist på lärare i kemi, biologi, matte, naturkunskap, moderna språk och svenska som andraspråk.

Och listan kan göras längre:

– Det växer ju inte svensk- och engelsklärare på träd heller, konstaterar Peyman Vahedi

Redan i fjol höst började skolan annonsera efter en kemi- och mattelärare för att försäkra sig om att kunna ersätta en pensionsavgång nu till hösten. Nio månader senare har man ännu inte hittat någon.

Sämre situation efter legreformen

Enligt Peyman Vahedi har kravet på lärarlegitimation eldat på lärarbristen i många landsbygdskommuner.

– När det redan finns en brist, blir den värre när kraven höjs och det finns färre människor att välja mellan. Kombinerat med andra reformer har det bidragit till en sämre situation.

– Vi har haft lärare med ämneskunskaper som på grund av väldigt långa vägar till att bli behörig och legitimerad inte har fortsatt inom skolan.

Efterlyser statlig hjälp

För att komma till rätta med den akuta situationen efterlyser skolledningen i Kramfors nu snabb hjälp från staten.

– Det finns ett par saker vi omgående behöver få hjälp med. Det ena är att öppna upp möjligheterna för fjärrundervisning och det andra är en omedelbar satsning från staten på att finansiera den del som till exempel en kemist behöver plugga på lärarutbildningen, säger Peyman Vahedi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.