Cecilia Malmborg, docent Sveriges Lantbruksuniversitet leder biogödselförsöket i Nordvik. Foto: HEMAB

Rester av matavfall blir gödsel till jordbruket

Uppdaterad
Publicerad
Nordviksskolans hästar ska i höst få äta hö från en vallodling gödslad med biogödsel från Hemab. Odlingen ingår i ett av Sveriges Lantbruksuniversitets forskningsprojekt.

Det matavfall som kommunerna skickar till Hemab i Härnösand, blir inte bara till biogas. Efter matavfallet rötas finns så kallat biogödsel kvar.

I sommar gödslas fyra hektar vallgröda vid Nordviksskolan, delvis med biogödsel och delvis ned konstgödsel. Grödan ska bli till hästfoder och hela odlingen följs med spänning av forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

– De prover som tas kommer att torkas, malas och därefter analyseras på laboratorium efter näringsinnehåll och eventuellt oönskade ämnen, säger Cecilia Palmborg, docent vid SLU.

Mindre gödsling

Det finns indikationer på att biogödsel ger långvarig effekt vilket skulle kunna innebära att man inte behöver gödsla lika ofta som med konventionellt gödsel.

Forskarna är framförallt intresserade av att studera halterna av kväve, fosfor och kalium, men de kommer också att söka efter oönskade ämnen som tungmetaller.

Kretsloppsodling

Det positiva med biogödsel är också att den bidrar med organiskt material till marken.

Fodret som gödslas med biogödsel i sommar ska gå till hästarna vid Nordviksskolan.

– Förhoppningen är att hästarna ska uppskatta den kretsloppsodlade maten som serveras med start i höst, säger Cecilia Palmborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer