Ulf – Göran Widqvist förklarar hur systemet kommer att fungera framöver Foto: SVT

Landstingsvalet summerat – S backar 12,5 procent

Uppdaterad
Publicerad

Valet till regionfullmäktige i Västernorrland kan nu summeras då alla röster slutgiltigt är räknade. Men det betyder inte att det klarnat – ännu – om vilka som ska styra sjukvårdspolitiken i länet, och hur. Klart är dock att Socialdemokraterna får betala dyrt för frågan om Sollefteå sjukhus.

Regionfullmäktiges i särklass största parti tappar en fjärdedel av sina väljare – från 47,96 procentenheter till 35,44. En minskning med hela 12,5 procentenheter alltså.

Vänsterpartiet, där alla på listan utom en är från Ångermanland, ökar samtidigt kraftigt och blir med sina 10,64 procentenheter tredje största parti i fullmäktige.

Sverigedemokraterna gör en nästan lika stor ökning och stannar på 10,46 procentenheter.

SJVP gör stark comeback

En nygammal spelare på banan i regionfullmäktige blir framöver Sjukvårdspartiet som gör storstilad comeback i länets sjukvårdsparlament. 8,71 procent stannar SJVP på; också det kan med all sannolikhet kopplas till debatten kring Sollefteå sjukhus.

Centerpartiet ökar med nästan två procentenheter medan Moderaterna tappar nästan lika mycket.

Miljöpartiet förlorar nästan halva sin väljarkår och ramlar ur regionfullmäktige med sina 2,34 procentenheter.

Oklart läge

Summa summarum så är det parlamentariska läget i regionfullmäktige framöver högst oklart i dagsläget. En rödgrön majoritet är en utopi; MP blir alltså utan representation i fullmäktige och att S och V – som företräder fundamentalt olika ståndpunkter i frågan om Sollefteå sjukhus framtid – skulle bilda samregering är nog utesluten.

En alliansmajoritet kan inte heller komma på fråga. M, C, L och KD får tillsammans bara 31,85 procentenheter. I så fall måste allianspartierna söka stöd hos SD och/eller SJVP. Men då måste de först komma överens sinsemellan framför allt i frågan om just Sollefteå sjukhus. Och det är man inte i dagsläget.

Högt valdeltagande

Mycket talar således för att sjukvårdspolitiken i länet i framtiden styrs av någon form av koalition. Frågan är nu hur den kommer att se ut.

Valdeltagandet i landstingsvalet i länet ökade för övrigt med nästan två procent – från 83,27 till 85,14. En inte alltför djärv gissning är att även det har en del med sjukhusstriden i Sollefteå att göra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.