Mona Rodling ordförande i Reumatikerföreningen i Härnösand Foto: Anna Beijron SVT

Reumatiker: ”Behöver bättre handskar som skyddar mot kyla”

Uppdaterad
Publicerad

Kölden påverkar vissa mer än andra. Mona Roding från Härnösand har svårt att hantera vardagssysslor som att skotta och hantera frysvaror på grund av sin reumatism.

Ny forskning gjord i de fyra norrlandslänen visar att vissa människor är mer köldkänsliga än andra. Till exempel handlar det om kvinnor med migrän och även kvinnor med reumatism.

– Man blir stel och man har svårt att greppa saker. Grilla korv kan vara svårt, och att ta ut saker ur frysen kan göra ont, säger reumatikern Mona Rodling.

Mona Rodling i Härnösand fick sin diagnos för 35 år sedan och säger att köldkänsligheten påverkar tillvaron för en reumatiker.

– Vissa dagar har man mer ont och då får man tänka att vissa saker får man skjuta på framtiden, berättar hon.

Svårt med dragkedjor

Hon är också ordförande i Reumatikerföreningen i Härnösand och har tidigare jobbat inom vården. Även i sitt yrke märkte hon av problem att utföra vissa arbetsuppifter. Att ta prover på patienter blev allt svårare.

Nu arbetar hon inte längre men beskriver vardagliga problem som att dra upp eller ner en dragkedja på sin jacka.

– Knappar är inte heller enkelt, men kardborre. Fast det är kanske inte så vackert på fina kläder, men det skulle vara lättare, säger hon

Ingen kraft i händerna

En del saker blir betydligt svårare att utföra när det är kallt. Att skotta går inte alls, säger hon,

– Det gör ont och det är väldigt besvärligt. Man har inte samma kraft och inte ork att lyfta och skyffla bort snön.

Inga planer på flytt

Men trots besvären har hon aldrig funderat på att flytta söderut. Däremot har hon sökt efter vettiga handskar utan att hitta några riktigt bra än. 

– Nej, tyvärr. Jag skulle önska tunna handskar som är varma så att du kan använda händerna, även när det är kallt, för du är klumpigare och känner inte lika mycket som en frisk person i händerna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.