Ridtjejen ”Sofia” hatades på Instagram – ”Du ska dö”

Uppdaterad
Publicerad

Den unga Sundsvallstjejen ”Sofia” älskar hästar, ridskolan och vännerna där. Ända tills någon startar ett hatkonto på sociala medier och börjar skriva kränkande saker om henne. Men polisanmälningarna ledde ingen vart.

”Sofia ska dö”, ”Snart är det 2017 och då hoppas jag att jag slipper Sofia som inte kan rida mig”, står det bland annat på kontot som är döpt till hennes favorithästs namn. Det framstår som att det är ponnyn som tycker illa om henne.

– Det stod att jag var dum och att jag borde sluta rida och att jag förstör ponnyerna när jag rider, berättar Sofia, som egentligen heter något annat.

Nätkränkningar

Rädd och chockad

Det är på nyårsafton som de får veta vad som pågår. Sofias mamma får ett telefonsamtal av en bekant som berättar att någon startat ett Instagramkonto döpt efter Sofias favorithäst. På kontot finns bilder på hennes dotter och hennes favorithäst och det står inga snälla saker under bilderna.

Foto: SVT

– Vi var och skulle handla inför nyårskvällen när jag fick samtalet. När jag såg vad det stod blev jag rädd och chockad och funderade vad jag skulle göra, säger mamman.

Kompisarna stöttade

På kontot finns det båda gamla och nya bilder på Sofia. Det står bland annat ”Hata Sofia”, ”Sofia kan gå och dö. Hon borde inte leva mera. Hon är inte värd nåt”.

– Först blev jag chockad och sedan ledsen. Men mina kompisar var snälla och stöttade mig, säger Sofia.

Blev misstänksam

Familjen gör en polisanmälan och hoppas att det ska sätta stopp för kränkningarna. De fortsätter att åka till ridskolan, men det som tidigare var veckans höjdpunkt har numera blivit något lite gruvsamt. Sofia börjar titta över axeln och bli misstänksam. Men det skulle bli ännu värre.

Foto: SVT

– Jag kände mig dålig och ledsen att någon skrev så om mig. Jag förstår inte varför, säger Sofia, som fortfarande funderar vem eller vilka som ligger bakom.

Nytt hatkonto

Familjen försöker få kontot nedstängt. De kontaktar Instagram men får inget gensvar till en början. Efter ett tag försvinner kontot och familjen kan andas ut. Men det skulle visa sig vara tillfälligt.

I april får de veta att det startats ett nytt hatkonto med Sofia som måltavla. ”Hata Sofia”, heter kontot.

– Den gången var nog värst och jag blev väldigt ledsen. Då hade jag byggt upp mitt självförtroende och så hände det igen.

Fick svårt att sova

Sofia grubblar mycket, sover dåligt och får stanna hemma från skolan i en vecka.

– Sedan gick jag till skolan och berättade för mina lärare och då tog de upp det i klassrummet. Klasskompisarna sa inte så mycket men var ändå väldigt stöttande.

Efter sex dagar stängs kontot. Sofia får ett meddelande från en okänd person där det står förlåt. Familjen tror att det är personen bakom hatkontot som hör av sig. De försöker få till ett möte men personen får kalla fötter och dyker aldrig upp. Sofia är full av frågor som hon skulle vilja ställa till den eller dem som skapat kontona.

Söker förklaring

– Varför just jag? Varför gjorde du det? Jag skulle vilja ha en förklaring till allt. Jag har verkligen ingen aning om varför. Först trodde vi att det var avundsjuka, men även om det är det så ska man inte göra så här, säger hon.

Familjen polisanmäler två gånger, men utredningarna läggs ner redan innan de börjat. Det har skapat en känsla av maktlöshet.

Foto: SVT

– Jag önskar att polisen skulle ha tagit tag i det mer. Att de verkligen hade engagerat sig i det. Då kanske vi hade hittat personen och gjort så att det inte händer igen, för någon.

Svårt att släppa helt

Även om självförtroendet fått sig en törn har Sofia kvar kärleken till hästarna och lusten att åka till stallet. Det är många som har stöttat på vägen.

– Det kommer alltid att vara kul att åka till stallet! Jag kommer aldrig att släppa det som hände, glömma bort det. Men det påverkar mig inte så jättemycket längre, säger Sofia.

Foto: SVT

TV: Se hela tv-inslaget på SVT Play

LÄS MER: Polisen: ”Vi gör inga tycka synd om-bedömningar”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nätkränkningar

Mer i ämnet