Foto: SVT / privat

Riksåklagaren vidhåller: ”Malinmannen” bör topsas på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Riksåklagaren (RÅ) står i ett yttrande till Högsta domstolen fast vid att den man som tidigare dömts och sen friats för mordet på 16-åriga Malin Lindström i Husum 1996 bör topsas på nytt.

RÅ anser att den nyligen fastställda DNA-profilen i sig utgör ny bevisning som motiverar en resning och att målet bör prövas igen. 

Någon gång under de närmaste månaderna ska Högsta domstolen (HD) ta ställning till om målet om mordet på Malin Lindström ska beviljas resning i högsta instans.

Det sedan en DNA-profil tagits fram utifrån spermafläckar på Malins kläder – vilket lett till att Riksåklagaren öppnat förundersökningen igen och gjort en framställan om en ny kroppsbesiktning, det vill säga ett nytt DNA-test, av den så kallade Malinmannen som först dömdes i tingsrätten och sedan friades i hovrätten för mordet i slutet av 1990-talet.

Fallet Malin Lindström

Advokat Ulf Holst har återigen förordnats som offentlig försvarare för ”Malinmannen” som nu är i 45-årsåldern, har bytt namn och bor på en annan plats i Sverige.

”Valde bort DNA-analysen”

I sitt yttrande till HD har Holst skrivit att han och hans klient inte ser någon anledning till en ny kroppsbesiktning eftersom mannen frikänts i domstol och brottet är preskriberat när det gäller ”Malinmannen” eftersom han bara var 18 år när mordet på Malin begicks.

Överåklagare Mats Svensson som driver resningsärendet för RÅ:s räkning är av en annan uppfattning. Han anser i sitt slutförande av talan att preskriptionsavbrott inträtt i ärendet eftersom mannen suttit häktad två gånger.

Ulf Holst menar att DNA-spåren varit kända hela tiden och därför inte är ny bevisning. Dessutom valde polis och åklagare att inte analysera spåren i samband med den förra rättsprocessen, skriver han i yttrandet.

Har inte provats mot person

Till skillnad från Holst anser Mats Svensson att den DNA-profil som nu fastställts utifrån spermafynden med hjälp av ny teknik är ny bevisning i sig som inte testats på någon person och som inte prövats i domstol. Att analys av DNA-spåren valdes bort då berodde på att mängden sperma var för liten för att kunna undersökas med den tidens teknik, påpekar Svensson.

Han hänvisar också till ett fall i Stockholmsområdet, en våldtäkt på en 14-årig pojke för tiotalet år sedan där den senaste och förfinade DNA-tekniken gjordt att man kunde spåra DNA från offret i den misstänktes kalsonger – något som lett till resning i HD i målet där den misstänkte mannen tidigare frikänts i brist på teknisk bevisning.

”Nytt underlag”

”Sakkunnigutlåtandet från NFC bygger på en ny analys av DNA-provet som har gjorts med en annan teknik än den som tidigare användes i brottmålet. Den nya analysen har således medfört att det har tillkommit ett nytt underlag för prövningen. Det rör sig därmed om ny bevisning i den mening som avses i bestämmelsen”, skriver Mats Svensson i RÅ:s skrivelse till HD.

Och fortsätter, med hänvisning till Malinmålet:

”Om det skulle visa sig att sperman kommer från den tilltalade (”Malinmannen”, reds förtydligande) är det enligt min uppfattning sannolikt att hovrätten, såsom tingsrätten gjorde, hade kommit fram till att det att det är ställt utom rimligt tvivel att det är den tilltalade som berövat målsäganden livet på det sätt som åklagaren påstått och att gärningen är att bedöma som mord.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet