Knappt 500 gick i Sollefteåtåget Foto: Hans Lindblom, SVT

Demonstration mot förlossningskris

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen anordnas protestmarscher mot ”BB-kaoset” på 15 olika platser i Sverige. I Västernorrland marscheras det i Härnösand och Sollefteå.

Demonstrationen, som har sina rötter i Stockholm, går under namnet ”Arg jävla riks-marsch mot BB-kaoset” och arrangeras av organisationen Födelsevrålet. Föreningen menar att den svenska förlossningsvården är i kris och att gravida kvinnor känner en befogad oro.

Som exempel på krisen menar man att landets barnmorskor går på knäna på proppfulla förlossningsavdelningar, att kvinnor får inte plats på de sjukhus de vill föda på och att förlossningsavdelningar runt om i landet stängs.

Läs mer: ”Ingen kris i Västernorrland”

Tåg och tal

I Sollefteå gick knappt 500 personer marschen mellan Remsle och Stadsparken. I Härnösand gick man från ICA Maxis parkering till Torget. På bägge platserna väntade tal efter demonstrationen.

Demonstranterna i Sollefteå samlades i Stadsparken Foto: Hans Lindblom, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.