Foto: Fredrik Israelsson, SVT

Risk för snöras

Publicerad

Det mildare vädret har gjort att risken för snöras från tak just nu är överhängande, det är tung snö och is som hotar såväl människor som egendom och det är fastighetsägaren som är ansvarig för de skador som kan uppstå.

De stora snömängder som fortfarande finns på många hustak i Västernorrland innebär just nu stora risker. På en gata i stadsdelen Södermalm i Sundsvall inträffade ett omfattande ras i helgen, tung snö och is bombarderade gatan som en lavin och det var rena turen att ingen människa kom till skada. Ansvaret när snön rasar ner ligger hos fastighetsägaren.

– Det är reglerat enligt lag och det är fastighetsägaren som är ansvarig för skador på egendom och människor, förklarar skadechefen på Länsförsäkringar Västernorrland, Christoffer Jonsson som också konstaterar att man också kan bli straffrättsligt ansvarig för skador efter takras.

Hemförsäkringen täcker ofta skadorna efter snöras men det avgörs från fall till fall.

– Man utreder de enskilda faktorerna och vad man gjort för att undvika skadan, säger Christoffer Jonsson.

Täcker fasaderna

När snön väl har rasat uppstår nya problem, som att ta sig in i sitt hus till exempel. På flerfamiljshusen vid Södra Allén har man skottat taken men Lennart Bredin och Ragge Westerström har fullt sjå med att få undan snön från fasaden.

– Så här har vi aldrig skottat förut, säger Ragge och tittar på berget av snö.

– Snart kan man både titta in och titta ut genom fönstret, konstaterar han medan Lennart Bredin kör bort ännu ett lass snö från huset.

Risk för vattenskador

Snödrivorna smälter förhoppningsvis men risken för skador är inte över för det, tvärt om är det då de riktigt stora problemen uppstår, det menar skadechefen på Länsförsäkringar Christoffer Jonsson.

– Vi har jättemycket vatten i de här snömängderna som vi är oroliga för. Det är troligt att det blir höga flöden och att vatten kan komma in i fastigheter, källarfastgheter är särskilt utsatta.

Trots snöberget utanför fönstret är inte Lennart Bredin överdrivet bekymrad men visst finns det viss risk för problem funderar han.

– Det är svårt att säga, man vet ju inte vad som händer med det som ligger mot fasaden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.