Det 30 meter höga Y:et håller på att spricka sönder. Foto: SVT Eva HarströmVisa alla (2)
Visa alla (2)

Risk för ras vid Y:et

Uppdaterad
Publicerad

Det rikskända Y:et intill E4:an håller på att spricka sönder. För att inga människor ska komma till skada kommer området närmast Y:et att spärras av.

– Det spricker, det rör sig ju hela tiden. Väder och vind och kanske närheten till flyget spelar in. Vi har en ganska rejäl sprickbildning och det måste åtgärdas. Man kan inte bara måla och lappa över, utan det måste ske en riktig renovering så att det håller över tid , säger Ronnie Söderlund, förvaltningschef kultur- och teknikförvaltningen i Timrå kommun.

Dyra kostnader

Det 30 meter höga Y:et, som målats av den kända konstnären Bengt Lindström, står som ett landmärke vid sidan av E4:an nära Sundsvall Timrå Airport. De tidigare så klara blå, röda, gröna, gula och vita färgerna har nu falnat efter 22 år. Men värre ändå är förstås att det håller på att spricka sönder.

– Det kommer att kosta mellan fem och tio miljoner att renovera Y:et. Det dyraste alternativet är en total renovering och då kommer det att kosta tio miljoner, säger Ronnie Söderlund.

Området spärras av

En konsultutredning som gjorts kring Y:et rekommenderar att området närmast Y:et spärras av.

– Det är utifall att det skulle ramla ner några färgflagor eller någon bit av sprutbetongen, så att folk får det på sig. Jag kommer att stänga av här nästa vecka, säger Ronnie Söderlund.

Har inte prioriterats

Området som stängs av är 10-12 meter ut från Y:et. Att det inte gjorts något åt Y:et tidigare tror han beror på att Timrå kommun inte vill ta på sig några kostnader för framtida underhåll.

– Rekommendationerna säger att man ska måla om Y:et var tionde år och då måste man vara beredd att avsätta kanske 5-600.000 kronor varje år bara för att klara ommålningsarbetena och det är ju mycket annat som ska prioriteras i en kommun, konstaterar Ronnie Söderlund

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bengt Lindström

Mer i ämnet