Hör vaccinsamordnare Karin Sellgren berätta om prognoserna för vaccinering den närmaste tiden. Foto: SVT

Risk för ytterligare förseningar i vaccinationerna

Uppdaterad
Publicerad

Nu har en miljon svenskar fått sin första vaccindos. Det är en milstolpe som passerats. Men beskedet att en miljon doser som skulle levereras till Sverige nu senarelagts, riskerar att ytterligare bromsa vaccinationstakten.

Knappt 31 000 av cirka 245 000 västernorrlänningar har fått sin första dos av coronavaccinet. Även om de flesta under 18 år inte ska vaccineras betyder det att regionen har ganska många kvar att vaccinera.

Karin Sellgren, vaccinsamordnare, tycker ändå det är positivt att man nu fått grönt ljus för Astra Zenecas vaccin.

Coronaviruset i Västernorrland

En miljon doser försenas

 Efter vår intervju kom nyheten att en miljon doser från Jansen och Curevac har senarelagts, vi mailade henne med frågan om vad det får för konsekvenser och hon svarade:

”Det påverkar främst de volymer som låg i prognoserna för maj/juni och de har vi betraktat som preliminära”, skriver hon i ett mailsvar.

”En bit in i sommaren”

Helt bekymmerslöst är det emellertid inte.

”Om vi inte får ytterligare vaccin av någon/några andra vaccinleverantörer kommer vaccinationerna i Fas 4 att skjuta in en bit i sommar.” ,fortsätter hon i mailet.

I klippet berättar Karin Sellgren om vaccinprognosen för den närmaste tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet