Den nybyggda Storbron i Sundsvall en månad före invigningen 1936. I bakgrunden syns den gamla träbron. Drygt 80 år senare har Storbron dömts ut i säkerhetshänseende. Men rivningen drar ut på tiden – i flera månader till. Foto: Sundsvalls museumVisa alla (8)
Visa alla (8)

Rivningen av Storbron försenad

Publicerad

Storbron, en pulsåder för trafiken genom Sundsvalls centrum i olika upplagor i drygt 150 år, ska rivas och ersättas av en ny. Den stängdes av för drygt en månad sedan, men rivningsarbetet har ännu inte inletts. Det kommer det heller inte att göra förrän i januari-februari. Tidigast.

Storbron över Selångersån har förbundit de södra och norra delarna av centrala Sundsvall sedan i mitten av 1800-talet.

Den senaste upplagan har varit är en av de hårdast trafikbelastade platserna av alla i centrala Sundsvall. Bron är gammal och sliten och ska nu bytas ut; den går inte längre att rusta upp.

Trafiken förbi platsen går sedan den 12 oktober via en provisorisk bro ett 50-tal meter väster om den gamla bron.

Inte klart med entreprenör

De flesta Sundsvallsbor trodde nog att rivningen av Storbron, invigd under midsommarhelgen 1936, skulle påbörjas tämligen omgående.

Så har inte blivit fallet. Inte hittills, och inte inom den närmaste tiden heller. Det är nämligen inte klart ännu vilket företag som ska utföra rivningen.

– Vi är ungefär en månad sena ut med förfrågningsunderlaget för rivningen. Därefter ska kontrakt med en entreprenör skrivas, säger Stefan Näslund, sektionschef för gatuavdelningen vid Sundsvalls kommun.

Dåligt skick

Varför stängdes den gamla bron av om inte upphandlingen för rivningen är klar?

– Den gamla bron är i så pass dåligt skick att vi inte ville fortsätta att belasta den. Vi ville få bort trafiken från den så snart som möjligt, säger Stefan Näslund.

Varför har processen blivit försenad?

– Vi har haft många frågor att jobba med kring det här, och vi har inte riktigt hunnit med oss helt enkelt.

Ingen försening

Kommer det här att försena nybygget, fördyra projektet och senarelägga invigningen?

– Nej. Byggtiden kommer inte att påverkas av det här som vi bedömer det. Invigningen av den nya bron är fortfarande planerad till hösten 2020. Och den budgeterade kostnaden för hela projektet på totalt runt 70 miljoner kronor ligger kvar.

Rivningen av den gamla bron kommer att ta två till tre månader och alltså vara klar i vår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer