Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Knapp Britta Thyr (MP) berätta vad kommunen kommer att göra åt den farliga tomten. Foto: Örjan LeekVisa alla (3)
Visa alla (3)

Härnösands kommun kräver stängsel kring nedbrunnet hus

Publicerad

Härnösands kommuns samhällsnämnd sätter nu press på ägaren till en rivningsfastighet på Skolgränd. På tomten står ett nedbrunnet hus som utgör en fara inte minst för barnen på den närbelägna förskolan Grönbacken.
Kommunen kräver ett skyddande stängsel runt fastigheten inom två veckor – annars hotar vite.

Det är drygt tio år sedan huset på den aktuella fastigheten brann ned till grunden. Tomten ligger granne med förskolan Grönbacken. En skola och flera villatomter gränsar också till fastigheten.

Härnösands kommun har upprepade gånger uppmanat fastighetsägaren att vidta åtgärder för att minska risken för olycksfall på fastigheten. Dock förgäves.

Ägaren får betala

På onsdagen beslutade samhällsnämnden vid sitt sammanträde att ägaren till den aktuella fastigheten nu får två veckor på sig att sätta upp ett skyddande stängsel.

Om det inte görs hotas ägaren av ett vitesbelopp för varje vecka som åtgärderna inte vidtagits. Då kommer kommunen också att själv sätta upp ett stängsel för att kunna garantera säkerheten, och låta fastighetsägaren betala.

– En sån här farlig ”lekplats” ska vi inte ha i närheten av en skolan och förskola, säger Knapp Britta Thyr (MP), samhällsnämndens ordförande.

Knapp Birgitta Thyr (MP) lovar att se till att fastigheten blir säker och trygg även på lång sikt. Foto: Eva Harström

Incident i våras

Personalen på Grönbackens förskola tycker inte att kommunens beslut är en dag för tidigt.

– Vi vill absolut att något görs åt det här så snart som möjligt, säger Anne-Cathrine Genberg.

– Vi vet att barn leker på den där tomten, det har de gjort till och från ända sedan det brann där. Och senast i våras hände en incident där då ett barn gjorde sig illa där. Det är bra att kommunen agerar nu, fortsätter hon.

”Helst i dag”

−Den omedelbara säkerheten måste tryggas med ett stängsel. Sedan måste fastigheten bli säker och trygg även på lång sikt, säger Knapp Britta Thyr (MP), ordförande i samhällsnämnden, till SVT Västernorrland.

De närmast berörda skulle helst vilja ha det här gjort i dag?

– Jag skulle också gärna se att stängslet kom upp i dag. Men vi har juridiken och bestämmelserna på området att hålla oss till, säger Knapp Britta Thyr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer