Birgitta Nylander får stor hjälp av sin robothandske Foto: SVT

Robothandsken förstärker hennes liv

Uppdaterad
Publicerad

Den första i Västernorrland som fått prova på en robothandske är Birgitta Nylander från Juniskär. För henne har den fungerat perfekt i drygt ett år, fast hennes häst är inte så imponerad.

Handsken kallas servohandsken skapades för att hjälpa personer som exempelvis lider av nerv- eller muskelsjukdomar och därför behöver ett extra grepp eller större uthållighet när de använder olika verktyg.

– Om du ska gripa tag i någonting då hjälper den till och håller greppet, säger Birgitta Nylander som är den första i Västernorrland som fått chansen att prova handsken.

Hjälp i arbetslivet

Arbetsförmedlingen är en av de största kunderna till företaget som tillverkar robothandsken och har köpt in handskar till exempelvis personer som behöver dem för att kunna komma tillbaka till jobbet efter en skada.

– Det är ju ganska fascinerande, jättekul att man har fått prova på den här. Det är ju en otrolig uppfinning, säger Birgitta Nylander.

– Jag använder den ju hemma också. Jag har ju häst så jag använder den ju där också men inte när jag håller på och pysslar med hästen för den reagerar på ljudet, berättar Birgitta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.