Hör elevernas glädje över projektet. Foto: Ylva Holmgren

Robotwars bryter gymnasieelevernas isolering – hör deras upplevelser

Uppdaterad
Publicerad

Många elever upplever att distansundervisningen har varit svår under vårterminen. Då har NTI gymnasiet i Sundsvall arrangerat ett annorlunda evenemang för sina elever för att ge dem hopp i allt mörker. De kallar det för Robotwars och det går ut på att eleverna ska tävla med sina robotar som de själva har byggt.

I Västernorrland så bedriver alla kommuner växelvis fjärrundervisning på gymnasiet, bland annat i Sundsvall. Vi har träffat elever som berättar om hur det är på NTI gymnasiet. Två av dem är Elof Öhlén och Isabelle de la Rosée från årskurs 3 på estetprogrammet. I vanliga fall ses de i digitala klassrummen, men nu kunde klasskamraterna återförenas igen tack vare Robotwars.

Svårt att hitta disciplinen

En gemensam nämnare som båda eleverna nämner är just kompisar, hur ensamt det har känts utan att kunna träffas i verkligheten.

– Det jobbigaste har varit att man har varit så borta från sina vänner och man har inte haft så mycket kopplingar till andra människor. Det blir skavsår, säger Elof Öhlén.

– Det har varit jättesvårt att hitta motivationen till att göra uppgifter när man är själv och får inget stöd. Innan pandemin så hade jag träning efter skolan, men nu har jag äntligen kunnat gå tillbaka till den i alla falll, säger Isabelle de la Rosée.

Robotwars: Ljuset i mörkret

När vi frågar vad eleverna tycker om att träffas igen och krigas med sina robotar, så lyser de upp. Det är extra viktigt för dem i år, eftersom pandemin naturligt har separerat på klasserna. Därför har längtan efter att göra någonting tillsammans igen varit stor.

– Det är så viktigt för oss elever för att vi ska få kunna prova på sådana här riktiga produktioner och se hur det går till, säger Isabelle.

Det har även stor betydelse för deras framtid, förklarar Elof:

– Det är också viktigt rent akademiskt, för att då får vi göra någonting skarpt. Alltså får vi arbetslivserfarenhet. Det blir en möjlighet för alla elever att använda kunskaperna som de har lärt sig genom de här tre åren och faktiskt sätta det i praktik, säger Elof.

Vad är fenomenet Robotwars?

  • Robotwars är en kamptävling som sändes på brittisk tv från 1988 till 2018.
  • Varje serie involverar team av amatör- och professionella roboter som driver sina egna konstruerade och fjärrstyrda robotar för att slåss mot varandra i en arena.
  • De klassiska arenorna är ofta gjorda av stål och skottsäkert glas, samt konstruerade med olika hinder och faror. De brukar också innehålla fientliga och tyngre ”house robots” som ska försöka förstöra tävlingsrobotarna.
  • NTI:s tolkning är utformad ungefär densamma, men med några egenheter. Dessa är att robotarna är designade med en nål som ska fungera som ett vapen. De har också satt fast tre ballonger på varje robot som ska representera liv. Deras tävling går ut på att de ska sticka hål på varandras ballonger. Går alla tre sönder är det ”game over”.
  • Vinnarna utses baserat på robotarnas design, hurvida de klarar hinderbanan och såklart utslagstävlingen.
  • Eleverna som har byggt dessa robotar går på IT- och teknikprogrammet och de som står för hela medieproduktionen går på estetprogrammet.

Källa: Robot Wars och NTI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.