Politisk röra i Sollefteå – extra fullmäktige vill välja ny kommunstyrelse

Uppdaterad
Publicerad

I Sollefteå börjar nästa vecka med en ovanlig dubbelmåndag med två kommunfullmäktige – samma dag.  Innan det ordinarie mötet hålls ett extrainsatt fullmäktige för att välja en ny kommunstyrelse.  Men om det här ens är lagligt är fortfarande en oklar fråga.

Jurister på SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, har försökt reda ut saken men utan att kunna ge ett riktigt tydligt svar.   Politikerna i kommunen gör olika tolkningar av juristernas slutsatser.

Men varför vill man då välja om kommunstyrelsen mitt under mandatperioden?  Ja, skälet är den tilltrasslade situationen inom politiken.

Rekordmånga vildar

Sollefteå har nu många politiska vildar, sex stycken.  14 procent av de 45 i fullmäktige är idag avhoppare, eller partilösa som de själva vill kalla sig.  Fyra från Västra Initiativet och två från Sverigedemokraterna.  De här sex utgör nu en egen grupp i fullmäktige.

En tredjedel av fullmäktiges ledamöter har krävt ett extra fullmäktige för att välja ny kommunstyrelse – även det största partiet, socialdemokraterna. På bilden oppositionsrådet i Sollefteå, Åsa Sjödén, (S). Däremot vill hon inte bilda en ny majoritet och ta över styret

Spräckt partier

Avhoppen har har spräckt partier och fått majoriteten att falla.  Men de partilösa menar nu att de som folkvalda bör få en röst i kommunstyrelsen – som inte längre speglar sammasättningen i fullmäktige.

Efter valet tog en oväntad koalition över – Centerparitet, Vänstern och det lokala Västra Initiativet.  Men när fyra av nio ledamöter från Västra lämnat sitt parti, fanns ingen majoritet kvar.

I somras tvingades dessutom kommunalrådet Johan Andersson (C) konstatera att motståndarsidans budget gick igenom.

Frågan är ju förstås vad kommuninvånarna vinner på alla turer inom Sollefteåpolitiken – en fråga som fortfarande väntar på sitt svar.

Gunilla Fluur är en av sex avhoppare – rekordmånga i Sollefteå kommun. Hon är dessutom ordförande för kommunfullmäktige. Foto: Pierre Ragnehag

Hör Västraavhopparna Linus Källgren och Gunilla Fluur i klippet – samt oppositionsrådet Åsa Sjödén om varför hon backar kravet på att välja om kommunstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.