En ovanlig gäst besökte Lubban: en rosenstare. Foto: Rode Nordin

Rosenstaren väckte uppmärksamhet i Lubban

Uppdaterad
Publicerad

Solveig Mossing upptäckte en exklusiv besökare i sin trädgård i Lubban, Njurunda, på själva nationaldagen. Det var en rosenstare som hälsade på.

– Jag såg en svart och rosa, väldigt påtagligt rosa, fågel och förstod att det var nåt ovanligt, säger hon.

Solveig drack sitt morgonkaffe i Lubban, 2,5 mil söder om Sundsdvall, när rosenstaren drog hennes uppmärksamhet till sig.

– Jag tycker om fåglar så jag slog upp den och såg att det var en rosenstare, berättar hon.

Rosenstaren hör normalt hemma i östra Europa och Sydasien och den har bara sett vid tre tillfällen i Medelpad, första gången var på 1800-talet och senast för cirka 15 år sedan.

Som vanligt när det gäller rara fåglar så spred sig ryktet snabbt och snart hade Solveig en liten skara fågelskådare i sin trädgård. Rode Nordin, Medelpads ornitologiska förening var en av dem.

– Jag hade aldrig sett den förut så för mig var det ett livskryss. Det är så vi kallar det när vi ser en fågel för första gången, förklarar hon.

Fakta Rosenstare

  • Latin: Stuʹrnus roʹseus 
  • art i fågelfamiljen starar. 21–24 cm lång och svart med rosa undersida och rygg. I nacken finns en fjädertofs.
  • Häckar i sydöstra Europas och västra Asiens stäppområden.
  • Har observerats i Sverige vid flera tillfällen.

Källa: NE.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.