S och MP vinnare i Härnösand

Uppdaterad
Publicerad

De rödgröna stärker sin makt över Härnösand efter årets val.

Två av de styrande partierna i Härnösand går framåt i valet. Socialdemokraterna får ett extra mandat och Miljöpartiet två. Vänstern, som också ingår i den styrande koalitionen, backar 0,6 procent men det har ingen betydelse för mandatfördelningen i kommunen.

Miljöpartiet Härnösands språkrör Amanda Lind är glad över valresultatet.

– Det är otroligt roligt. Det är vårt starkaste val någonsin i kommunvalet. Det känns som vi fått ett stort förtroende av Härnösandsborna för den politik vi drivit och kommer fortsätta att driva, säger hon.

Amada Lind (MP) säger att det ökade förtroendet kan bero på att partiet varit resultatinriktade.

– Vi har jobbat med framtidsfrågor och vi har sett att det har hänt saker i Härnösand. Sedan har vi även en stark lokalavdelning med många medlemmar. Vi jobbar bra och har roligt tillsammans, det är viktigt.

SD ökar med två mandat samtidigt som Moderaterna och Centern tappar varsitt. Oppositionsrådet Anders Gäfvert (M) är besviken.

– Det är tråkigt att vi förlorar ett mandat i fullmäktige och det är bara att beklaga det. Utgångsläget är såklart alltid att man ska hålla ställningarna. Men vi har i alla fall två riksdagsmandat kvar i länet. Och det gick bättre för oss här än i riksdagsvalet, säger Anders Gäfvert (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2014 - Mittnytt och Jämtlandsnytt

Mer i ämnet