Bodil Hansson, (S), kommunalråd i Sundsvall tror inte att bolagisering är rätt lösning för Drakfastigheter. Foto: SVT

Kommunalrådet om kravet på bolagisering av Drakfastigheter: ”Dyrt för skattebetalarna”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunala Drakfastigheter är på rätt väg, tycker Bodil Hansson (S), kommunalråd i Sundsvall. Hon avfärdar helt kravet på att göra om verksamheten till ett kommunalt bolag. ”Dyrt för skattebetalarna”, menar hon.

Det var tidigare i veckan som moderaterna återigen lyfte att Drakfastigheter borde ombildas till ett kommunalt bolag. Detta efter att den tredje chefen på fem år får lämna sin post. Argumentet är att det behövs en organisationsförändring för tydligare ansvar och bättre styrning av ekonomin.

Men kommunalrådet Bodil Hansson tycker att det finns en övertro på stora organisationsförändringar, och avfärdar idag helt förslaget att omvandla Drakfastigheter till ett kommunalt bolag.

– Det blir kostsamt för skattebetalarna, det är tidskrävande och dessutom är det oklart vilka effekter det skulle ge.

Med allt som hänt kring Drakfastigheter de senaste fem åren, pekar det på att det är en välfungerande organisation?

– Ja, jag skulle säga att man är på rätt väg, säger Hansson.

Utredning visade på stora brister

Det gjordes en utredning av Drakfastigheter som blev klar 2016.  Den visade att det fanns stora brister inom verksamheten, dels kring större investeringar men också kring märkliga upphandlingarturer.

Bodil Hansson säger att man tagit till sig av kritiken och vidtagit åtgärder. Se mer om det i videon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.