Många sökte sig till firandet i centrala Sundsvall Foto: Fredrik Israelsson SVT

Så firas nationaldagen runt om i länet

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga kommuner i länet arrangerar nationaldagsfirande i olika former den 6 juni. Solen skiner och arrangemangen har förutsättningar att locka många besökare.

I Ånge kommun stod det klart redan innan jul att firandet skulle arrangeras av Haverö hembygdsförening. På scenen i Haverö höll bland annat landshövding Berit Högman tal. Men det bjöds också på sång och musik och för den trädgårdsintresserade fanns möjlighet att skaffa nya växter till trädgården eftersom det var plantbytardag på plats.

I Sundsvall uppmärksammade man de sundsvallsbor som blivit nya svenska medborgare det senaste året. Det var totalt 438 personer som var nya medborgare som bjudits in till Stadshuset. 

Körer och barnunderhållning

Det var också show för de allra minsta på Stora torget där Youtube- fenomenet Arne Alligator & Djungeltrumman stod på scen.

Parad var det också under firandet i Sundsvall Foto: Fredrik Israelsson SVT

Utbudet var digert för att passa flera åldrar. Även Lasse Holm och kören Visselpiporna hör till de som stod för underhållningen i Sundsvall.

Koordinerad drilltrupp i Örnsköldsvik Foto: Thomas Sundberg SVT

I Örnsköldsvik gick man i parad med Örnsköldsviks drilltrupp. Kör och ansiktsmålning erbjöds vid Stora torget. Det var också invigning av fredsmonumentet i Stadsträdgårdsparken.

Firande på många orter

I Sollefteå kommun fanns flera olika firanden att välja bland runt om i kommunen. I Junsele firade man i Forumparken, och i Sollefteå i Ådalsbyn. Men även i Näsåker och i Ramsele arrangerades firanden.

Även i Kramfors kommun hälsades nya medborgare välkomna och det bjöds på musik i olika former. Runt om i kommunen arrangerades flera evenemang som i Nyland, Docksta och Nordingrå.

Årets Timråbo

I Timrå bjöd kommunen in till ett brett program på Vivstavarvsparken där bland annat årets Timråbo och årets unga idrottare utsågs. Dessutom var det musik, högtidstal samt klockringning.

Firande i Timrå Foto: Kristin Hånell SVT

I Härnösand hölls firandet på Murberget och på schemat stod musik och underhållning. Nya medborgare hälsades välkomna och för barnen, och kanske en och annan vuxen, fanns ansiktsmålning, tipspromenad och ponnyridning.

Därför firar vi nationaldag

Sveriges nationaldag den 6 juni firas sedan 1893 till minne av Gustav Vasas val till kung 1523 och av 1809 års regeringsform. Den blev officiellt nationaldag 1983, innan dess kallades den för svenska flaggans dag. År 2005 blev den sjätte juni officiell helgdag.

(källa: Nordiska museet)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.