Foto: Per-Erik Ström

Hör ”Johannas” bästa tips för att ta sig ur en våldsam relation

Publicerad

”Johanna” har lyckats slå sig fri från två relationer där våld var en del av vardagen. Nu vill hon berätta sin historia – och hjälpa andra i liknande situation.

– Det är viktigt att se till att man har vänner runt omkring sig och backup med det stöd man kan få, säger hon.

Hör hennes tre bästa tips för att ta sig ur en våldsam relation i videon.

Hit kan du vända dig för att få stöd och hjälp

Kvinnofridslinjen har öppet hela sommaren, dygnet runt: 020-50 50 50

Unizon: Kvinnojourernas öppettider i sommar

Brottsofferjouren: 0200-21 20 19

Personer kan få stöd för utsatthet av misshandel, olaga hot, sexualbrott, grov kvinnofridskränkning, rån eller stöld. Jourerna finns lokalt. Om det behövs kan även brottsoffer få hjälpinstanser i linje med psykologisk hjälp, skyddat boende eller ekonomiskt understöd.

Rikskriscentrum

Rikskriscentrums medlemsorganisationer är professionella verksamheter som arbetar med våld i nära relationer, män i kris och mäns våld mot kvinnor. Läs mer på deras hemsida.

Vanligare med våld mot kvinnor i nära relationer

Förra året anmäldes ca 12 000 misshandelsbrott där gärningspersonen var i en nära relation med offret. Det framgår av en rapport från Brottsförebyggande rådet.

Skillnaderna mellan könen är stora. 40 procent av kvinnorna som utsattes för någon typ av misshandel uppgav att den som utsatt dem var en närstående medan motsvarande andel för män är 3 procent. Men mörkertalet är stort. Många vågar, eller vill inte, anmäla.

Bland de personer som blev utsatta för grov misshandel uppgav 29,1 procent av kvinnorna och 2,4 procent av männen att de uppsökte, eller hade behövt uppsöka, en läkare, sjuksköterska eller tandläkare.

Den 31 december 2015 skedde ett namnbyte av brottskoder gällande misshandel i/ej i nära relation (9349-9356) i polisens anmälningssystem. Begreppet ”i nära relation” specificerades till ”är eller har varit gift, sambo eller har gemensamma barn”. Efter bytet har antalet registrerade anmälda misshandelsbrott i nära relation minskat.

Källa: Brå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.