Flera djurarter och växter i Västernorrland kan få det svårt att anpassa sig till kommande klimatförändringar, visar en rapport som länsstyrelsen beställt. Foto: Mats Andersson / TT, Anders Wiklund / TT

Så påverkas Västernorrland av klimatförändringarna – forskarna listar: ”Sälen kan få det svårt”

Publicerad

Klimatforskare i Göteborg har på uppdrag av länsstyrelsen tagit fram en rapport om hur klimatförändringarna kan påverka Västernorrland. Detta för att länsstyrelsen ska kunna förbereda länet på kommande förändringar och vidta åtgärder för att mildra eventuella negativa effekter.

Enligt rapporten, som COWI tagit fram på uppdrag av länsstyrelsen, kommer länet att få vänja sig vid mindre snö, mer regn och några grader varmare året om.

Detta kommer innebära konsekvenser för djur och natur.

– Det är viktigt att man från länsstyrelsens sida och som skogsägare faktiskt tar till sig att det kommer bli förändringar och att man köper den kunskapen som forskningen tar fram, säger Marie Haeger-Eugensson, forsknings- och utvecklingschef på COWI samt forskare inom klimatanalys på Göteborgs universitet.

En art som kan få det tuffare i ett varmare klimat lever till havs: Vikaresälen.

– När det blir varmare på vintern och istäcket krymper kan det bli svårt för den, säger Christine Achberger, specialist luft och klimat på COWI.

Vikaresälen spås därmed få det betydligt tuffare att överleva i ett förändrat klimat. 

I videon listar forskarna hur skogen kan drabbas och vilka djurarter som kan få sämre respektive bättre förutsättningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.