Foto: SVT

Behovet: 700 nya parkeringsplatser i centrala Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Flera stora bostadsprojekt, parkeringsytor som byggs bort samt kommersiella satsningar i centrala Örnsköldsvik gör att kommunen ser ett behov av 700 nya parkeringsplatser.

I ett första steg planeras ett parkeringshus till en kostnad av omkring 90 miljoner kronor.

Parkeringshuset, med plats för 300-400 fordon, ska placeras nedanför badhuset i anslutning till rondellen – läget är valt med tanke på att flera bostadsprojekt är på gång i området.

– Vi ser att det byggs väldigt mycket i det här området och det innebär att behovet av parkeringar ökar, säger Marcus Elfving, fastighetsstrateg på Örnsköldsviks kommun.

SVT: Men ett behov av 700 parkeringsplatser, det låter mycket?

– Det låter mycket, men exploaterar man i det här området skapas ett behov för de byggnationer som görs, samtidigt som ett stort antal parkeringar byggs bort.

Hur går en sådan här satsning på ett parkeringsgarage ihop med kommunens andra satsningar på kollektivtrafik och klimat?

– Som sagt, för att kunna exploatera finns det krav på parkeringsplatser för boende och andra verksamheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.