• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. För mer information lyssna på P4 Sveriges Radio eller gå in på Lekebergs kommuns hemsida. Läs mer

Foto: SVT / arkiv

Så ska det sparas inom skolan i Örnsköldsvik

Publicerad

Minst 30 miljoner kronor ska budgeten för skolverksamheten i Örnsköldsviks kommun bantas med nästa år. Nu har tjänstemannaförslaget dragits för ledamöterna i bildningsnämnden – och som väntat föreslås ”nattis”-verksamheten slopas.
Totalsiffran för tjänstemännens sparförslag är 34,3 miljoner.

Redan i år ska skolan i Örnsköldsvik göra nedskärningar för sammantaget runt 25 miljoner. Inför nästa år dras svångremmen åt ytterligare för förvaltningen; då ska 30 miljoner till knapras in i verksamheten på totalbasis.

Tjänstemännen hade lagom till nämndens sammanträde på tisdagen fått i uppdrag att komma med en plan för hur budgetåtstramningen skulle kunna ske, och den presenterades också för politikerna under förmiddagen.

Inte mindre personal

Bildningsnämndens ordförande Kristoffer Park (S) har tidigare lovat att personaltätheten inte heller den här gången ska bli mindre. Så tjänstemannaförslaget innehåller andra trimningar av organisationen.

Så här ser förslaget ut, i detalj:

Nattis slopas

• Barnomsorg på obekväm arbetstid, det så kallade nattis, läggs ner och 2,5 miljoner sparas in

• Det minskade efterfrågan på dagbarnvård innebär ett minskat anslag med 2 miljoner

• De riktade medlen till förskolan, låsta av kommunfullmäktige, uppgår till 2,4 miljoner. De har inte använts och förs nu i stället över tilll annan verksamhet.

• Medlen till vårdvux minskas med 2,4 miljoner

• Genom effektivisering av verksamheten för så kallade 15-timmarsbarn (rätten till upp till 15 timmars förskola i veckan för barn till föräldralediga) kan hela 10 miljoner sparas

• En socioeknomisk omfördelning för nyanlända kan spara 5 miljoner

• En i det stora hela bättre organisation för grundskola, förskola och fritidshem ska ge en effektivare verksamhet som ska kunna ge en kostnadsminskning på 10 miljoner.

Beslut 19 november

Summa summarum: en budgetbantning för bildningsförvaltningen i Örnsköldsvik medd 34,3 miljoner kronor under 2020.

– Vi har har fått en grundlig dragning av förslaget. Nu ska alla partigrupperna fundera och ta ställning och på nästa nämndssammanträde den 19 november är tanken att vi ska fatta ett beslut, säger Kristoffer Park till SVT Västernorrland.

– Det här är alltså ännu så ett förslag, och det innebär alltså större besparingar än vi är ålagda att göra. Det är inte säkert att alla dessa föreslagna besparingar går igenom, tillägger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer