Cirka 80 procent av drogerna som cirkulerar på Navet i Sundsvall är läkemedel, visar den studie som letts av Teresa Silva, professor på Mittuniversitetet. Foto: SVT

Så ska droghandeln vid Navet bekämpas

Uppdaterad
Publicerad

Forskare har identifierat tre riskgrupper som handlar med droger vid Navet i Sundsvall. En satsning på ungdomar skulle kunna minska handeln.

Teresa Silva, docent i kriminologi på Mittuniversitetet, har studerat droghandeln vid busstationen Navet i Sundsvall och kan nu presentera en förstudie.

Hon har identifierat tre grupper som handlar med droger: ungdomar som hamnat snett, tunga drogmissbrukare och socialt isolerade personer.

Ramlar mellan stolarna

Studien rekommenderar flera åtgärder för att bekämpa handeln, bland annat att bygga om, uppföra mer belysning och ha bemanning på plats. Och satsa på ungdomarna med ett teambaserat arbetssätt där skola, socialtjänst, sjukvård och polis arbetar individanpassat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.