Henrik Blusi, gruppchef vid polisen i Sundsvall/Timrå. Foto: Polisen / SVT

Stora mängder droger körs in i länet – så går knarktrafiken till

Uppdaterad
Publicerad

Varje år smugglas stora mängder narkotika in i länet.

En stor del kommer postvägen – men mycket färdas också hit via tåg, buss eller bil.

För SVT beskriver Henrik Blusi, gruppchef för områdespolisen i Sundsvall/Timrå, hur narkotikan fraktas in i Västernorrland – och hur polisen jobbar för att stoppa inflödet.

– Det finns otaliga vägar in i Västernorrland, säger han.

Hör Henrik Blusi berätta hur narkotikan smugglas in i Västernorrland i spelaren ovan.

Narkotikan flödar i Västernorrlands län. Och stora mängder transporteras titt som tätt in i länet.

Men hierarkin är tydlig och polisens Henrik Blusi är poängterar att det är många steg mellan de som är högst upp i kedjan och de som faktiskt transporterar in narkotikan över gränserna.

Kan få långa fängelsestraff

I stället säger han att det handlar om människor, ofta med någon form av missbruksproblematik för egen del eller som umgås i sådana kretsar, som står för den biten. För en mindre summa pengar, narkotika, eller andra kapitalvaror dras de in i en så kallad distrubitionskedja. De åker söderut med uppdraget att möta upp någon för att hämta en väska med droger att transportera tillbaka norrut för försäljning.

Men priset är högt.

– När man transporterar upp narkotika brukar det inte vara några mindre partier för enskilt bruk utan för att sälja till andra missbrukare. Det innebär att när man blir tagen kan man få väldigt stora påföljder, det kan handla om flera år i fängelse, säger Henrik Blusi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.