Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rättegångsteckning från förhandlingarna i Hovrätten för Nedre Norrland, huvudförhanding om mordet på 16-åriga Malin Lindström i Husum 1996. Rättegången hålls i tingsrättens lokaler. I förgrunden den åtalade mannen och hans advokat. Foto: Teckning: Johan Hallnäs/TT

Bussresenärer, släkting vittnade och inga synliga känslor – så var den tredje rättegångsdagen

Uppdaterad
Publicerad

”Jag upplevde att han hade en historia som han inte har berättat, så jag ville peppa honom att göra det.”

Så sade en av den misstänktes släktingar i rätten på måndagen, när han berättade om ett sms han skickat till 44-åringen.

Under måndagen hölls den tredje rättegångsdagen gällande mordet på Malin Lindström i Husum 1996 – här är en sammanfattning av det viktigaste under dagen.

Släkting hördes i rätten

En släkting till den misstänkte 44-åringen hördes på måndagseftermiddagen, med anledning av ett sms som han skickat där han uppmanade honom att berätta sanningen. I rätten sade släktingen att han kände på sig att det fanns en historia som inte hade blivit berättad och att han ville uppmana honom till det. Att det var den historia som 44-åringen nu lämnat under rättegången hade han däremot inte räknat med, säger han.

Busspassagerarnas vittnesmål efter 26 år

Under måndagen kallades närmare tio olika vittnen som antingen suttit på samma buss som Malin Lindström den aktuella dagen, eller på annat sätt gjort observationer under dagen då hon försvann.

Flera av vittnena hade, rimligt nog, svårt att minnas särskilt många detaljer då det gått över 25 år sedan – men både försvaret och åklagarsidan kunde hänvisa till uppgifter som lämnats i tidigare förhör och som nämnts i tingsrättens och hovrättens domar.

Ingen synlig reaktion

Den misstänkte 44-åringen har hittills inte visat några reaktioner på vad som sagts eller framkommit i rätten – och så förblev det under den tredje rättegångsdagen. Majoriteten av tiden satt han och tittade ner i bordet framför sig, eller rakt ut i luften. Han tittade sällan på den som vittnade, eller på någon annan i rättssalen.

Hör SVT:s reporter summera dagen i rätten i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fallet Malin Lindström

Mer i ämnet